Europaparlamentet – trist och svårt?

Del 3 av 4

väljrättvisanu - puff

Inför det stundande valet till EU-parlamentet den 25 maj, informerade Josefin Mardi och Olivia Arbouz i turnén Välj Rättvisa Nu hur Europeiska Unionen (EU) är uppbyggt, och hur du som väljare påverkar hur EU styrs.

EP2014-horisontell

Så funkar EU

Ministerrådet består av ministrar från alla EU:s länder, som samlas i ministerier för att besluta i specifika frågor, till exempel jordbruksministeriet, migrationsministeriet och andra. Ministerrådet föreslår ändringar i gamla lagar och även stiftande av nya lagar. Sveriges representanter väljs av regeringen som röstas fram i det svenska valet, nästa gång den 17 september.

Parlamentet består av 751 ledamöter (varav 20 svenska) som granskar och behandlar de lagförslag som ministerrådet lagt fram. Sveriges 20 parlamentariker ska röstas fram den 25 maj. Läs mer om EU-valet och vad du påverkar här.

I kommissionen sitter en representant från varje EU-land. Representanten ska agera i EU:s intresse, oavsett vilket land hen kommer ifrån. Mandatperioden är fem år, och Sveriges nuvarande EU-kommissionär heter Cecilia Malmström. Kommissionären väljs ut av regeringen, som du också kan påverka genom att rösta i höstens val den 17 september.

Eller, lite enklare, EU i infografik. Klicka på bilden för att ladda ner grafiken som PDF.

Infografik EU-valet 2014

Du bestämmer

Det är lätt att tänka att det är krångligt, svårt och tråkigt med EU. Ofta krånglar vi till det i onödan, och vi har faktiskt själva möjlighet att påverka vad som sker i EU. När vi ska välja representanter till Europaparlamentet den 25 maj säger vi vad vi tycker är viktigt och hur vi vill att våra representanter ska arbeta.

Intressanta fakta om EU framkom under dagen.

Intressanta fakta om EU framkom under dagen.

Valkompassen EU 2014-puff

Här hittar du även SvD:s valkompass
Här kan du testa den valkompass som organisationen Global Rättvisa Nu tagit fram. Speciellt med den är att Sverigedemokraterna inte finns med som alternativ.

Mer om supervalåret

2014 är speciellt ur ett politiskt perspektiv, det är nämligen supervalår. Så kallas det eftersom att vi väljer till EU-parlamentet (25 maj) och till riksdag, kommun och landsting (17 september) under samma år.

– Under senaste EU-valet, 2009, var valdeltagandet lågt, bara 45,5% av de röstberättigade svenskarna valde att rösta, berättar Josefin Mardi och fortsätter;
– Förhoppningen är att fler ska rösta den här gången.

Varför rösta?

I Sverige har vi svenska lagar som reglerar vad vi får och inte får göra. Vår lagstiftning är ibland strängare än i andra EU-länder, bland annat vad gäller reklam, men framför allt djurhållning. Tack vare EU jämnas skillnaderna i lagstiftningarna mellan länderna ut, och tanken är att EU:s befolkning ska få det bättre.

– Det är lätt att tycka saker, och genom att rösta kan dina åsikter faktiskt nå fram till beslutsfattarna, menar Olivia Arbouz.

GlobalRattvisaNu_Logo_farg_stor1-553x700-395x500Arrangörer av rättviseturnen

Attac Sverige, Framtidsjorden, Framtiden i Våra Händer, Färnebo folkhögskola, Föreningen Västsahara, Glokala Folkhögskolan, Jordens Vänner, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, Latinamerikakommittén i Luleå, MST Stödgrupp, Nätverket för ett fritt Västsahara, RåFILM, Svalorna Indien Bangladesh, Svensk-Kubanska föreningen, Tyfon, Via Campesina Stödgrupp Sverige, Watch it!

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.