Ett helt larmdygn för unga brandmän

05 MAJ 2014
Skrivet av :

BILDEXTRA och TV: Kl. 08.00 på lördagen var det samling och inkvartering på brandstationen för det kommande larmdygnet för Älvsby Ungdomsbrandkår, där de skulle få åka på olika larm under ett dygn.

Hur många larm som det skulle komma under detta dygn var det ingen av ungdomarna som visste. Det alla var helt övertygade om var att det med största sannolikhet skulle komma ett larm mitt i natten.

Gruppen fick ett rullande schema med 4 h/intervaller, där de olika rollerna fördelades på insatsledare, styrkeledare, chaufför, rökdykledare, rökdykare 1 och 2. Insatsledaren blev ansvarig över radion och sökaren. Larmställen placerades ut för att vara redo för snabb påklädning och materialet på bilarna kollades igenom så att allt var ok.

Brand i garage

Kl 10.00 kom det första larmet: Stort larm! Brand i garage!

Från källaren hördes spring och en mycket hög röst som skrek DET ÄR LARM! Snabbt hoppade de i kläderna och in i bilarna. Väl framme på plats möttes de upp av personen som ringt in till SOS och släckningsarbetet påbörjades. När branden var släckt och vi var tillbaka på stationen var det återställning av brandbilen, tanka upp den med vatten, byta ut de slangar som använts, tvätta av de smutsiga slangarna och sen var vi redo för nästa larm.

Ett insatsledarlarm kom strax innan lunch. Då endast insatsledaren åkte iväg för att kolla hur läget var vid den tidigare garagebranden och även ett till insatsledarlarm kom under lunchen som gällde samma larm som tidigare.

 Trafikolycka

Knappt hade lunchen hunnit smälta innan nästa larm kom kl 13.15 Stort larm! Trafikolycka, singel. Snabbt in i bilarna och iväg. När vi närmar oss olyckan hörs det från baksätet – Det sitter en människa i bilen! Mycket riktigt sitter en person skadad och uppgiften blir att få ut personen på ett säkert sätt och sen lägga första förband. Lite frustration uppstår när första försöken inte lyckas men gruppen samarbetar bra och några minuter senare görs ett nytt försök och personen tas ut. När detta larm är avklarat fick gruppen testa på att klippa i bilen för att kunna lyfta av taket och såga glasrutan.

Larm igen denna gången ett litet larm! Eftersläckning av förmiddagens garagebrand.
När alla var tillbaka så var det tid för en fika stund och en timmes fysträning. Träningen hölls utomhus i snöyran så det gällde att jobba sig varm och hålla igång.
30 min senare kom nästa larm. Stort larm! Automat larm Vidsels kyrka. Nu gick det fort med påklädning och alla hoppade snabbt på plats i bilarna. Efter en kilometer fick de meddelandet att återgå till stationen, larmet hade utlöst av misstag.

För några veckor sen så fick det i uppgift att till larmdygnet välja ut ett ämne var för sig att göra en fem minuters redosvisning. Vi fick lyssna på förklaringen på eldtrianglen, HLR, platser/roller i bilarna, olika slangar och hur ett sök går till med och utan värmekamera.

Rökfylld lägenhet

Dusch, middag och lite stafettlekar sen ”fri tid” ….trodde dom! Kl 21,30 Stort Larm! Rökfylld lägenhet!
Här fick de reda på plats att det fanns någon kvar i lägenheten så nu var det bråttom att hitta denne och få ut snabbt. Rökdykarna gjorde sig redo, gick in och började söka men hittade inget i första rundan, de backade tillbaka och sökte en ny runda och fann personen. Nu återstod att vädra ut röken från lägenheten, packa ihop, åka tillbaka på stationen och återställa utrustningen.
Nu hade klockan hunnit bli 23,30 och alla kröp till sängs. Det sista som hördes var…undrar vilken tid vi får larm i natt?
Fick de något larm under natten?

IVPA (i väntan på ambulans)

Nej larmet kom kl 05.10 söndagsmorgon. Stort larm! IVPA medvetslös person vid Kanis.
Lite sömniga och yrvakna kom de snabbt upp och iväg. I bilen på väg ut hann de med att prata igenom vad som skulle göras och den klara kyliga luften på morgonen fick dem att vakna till lite.
Tillbaka igen på stationen hann de med att titta på film och äta frukost innan dygnet var slut. Trötta, lite slitna med vid mycket gott humör var alla överens om att det hade varit tufft , jobbigt men jättekul och de vill gärna göra detta igen.!

Text och Foto: Jennie Nordström
Video Foto och Redigering: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.