Antirasist – javisst!

Del 4 av 4

väljrättvisanu - puff

Tisdagen den 29 april besöktes Älvsby Folkhögskola av turnén Välj Rättvisa Nu. Ett av dagens tre ämnen som behandlades var rasism. Med stundande val i åtanke kom inriktningen att bli politisk.
– Rasismen är utbredd och finns redan i regeringsnivå. Se bara på SD. Vilket annat parti hade tyckt att det var okej att representanter i sin främlingsfientlighet slagits med järnrör på stan?

Den kontroversiella öppningen fortsatte:

– Om SD inte är ett främlingsfientligt parti hade de sett till att dessa partimedlemmar och regeringsmän hade avsatts. De sitter fortfarande kvar i riksdagen.

Julia Göransson och Axelina Larsson lyfte frågan om rasism och antirasism. I inledningen visades Sverigedemokraternas reklamfilm sedan förra valet (länk till youtube). Diskussionsledarna lämnade sedan en öppen fråga:

– Varför sätter man två svaga grupper mot varandra? Vore det inte bättre att sparka uppåt?

Valkompass utan SD

Diskussionen fortsatte och deltagarna tipsades om en valkompass där Sverigedemokraterna inte ingår som alternativ att rösta på. Man menade att det tack vare SD:s smarta svar är alltför lätt att få SD som alternativ att rösta på i de traditionella valkompasserna, och därför vill man erbjuda en annan möjlighet.

– Men alla partier svarar väl på sådant sätt att så många som möjligt ska hålla med, menade en av deltagarna, som genom sin fråga livade upp debatten.

Många goda idéer

Vidare diskuterades integrationen, hur den ser ut på lokal nivå, och vad som skulle kunna förbättras i Älvsbyn där vi bor. Det fanns många goda förslag, kanske kan något av dem bli till medborgarförslag i kommunen?

DSC_0266

Julia Göransson och Axelina Larsson ledde debatten kring främlingsfientlighet och rasism.

Kunskapstest för medborgarskap

Deltagarna i workshopen fick mot slutet även prova en svensk motsvarighet till det kunskapstest som genomförs innan en person godkänns att bli dansk medborgare. I Danmark har man nämligen sedan några år tillbaka krav på att utländska personer som ansöker om medborgarskap ska klara vissa frågor om landet. SD har tidigare föreslagit en liknande modell i Sverige.

Ett exempel på hur ett kunskapstest för svenskt medborgarskap skulle kunna se ut, var rejäl huvudbry för XXX Ellen Hällgren och XXX

Ett exempel på hur ett kunskapstest för svenskt medborgarskap skulle kunna se ut, var rejäl huvudbry för Andreas Lund, Ellen Hällgren och Robin Lundqvist.

Personlig reflektion: Undertecknad kan intyga att kunskapstestet vi presenterades var allt för omfattande för att man skulle hinna svara på alla frågor inom den utsatta tiden på tjugo minuter. Trots att svenska är mitt modersmål. Och talar man inte ”sportintresserad-språket” (läs: kan lagnamn och orter för olika lag i exempelvis fotboll) förloras många viktiga poäng. Om kunskapstest införs i Sverige bör jag hitta ett annat land att bo i.

Du gör skillnad

Många av deltagarna ville inte att SD skulle få mer att säga till om, varken i Sverige eller EU. De fick då följande instruktioner:
Gå och rösta.
Oavsett om du röstar för att ett parti ska få mer eller mindre att säga till om, så gör du skillnad. Både i EU- och riksdags- landstings- och kommunvalet.

DSC_0296

Vid dagens slut samlades både ledare och deltagare i skolans andaktsrum för en sammanfattning av dagen. För att visa sitt ställningstagande fotograferades sedan en antirasism-bild som lades ut på bland annat instagram. I efterdyningarna av debatten kom så frågan.

Är invandringen verkligen vårt största problem i Sverige?

 

 

GlobalRattvisaNu_Logo_farg_stor1-553x700-395x500Arrangörer av rättviseturnen

Attac Sverige, Framtidsjorden, Framtiden i Våra Händer, Färnebo folkhögskola, Föreningen Västsahara, Glokala Folkhögskolan, Jordens Vänner, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, Latinamerikakommittén i Luleå, MST Stödgrupp, Nätverket för ett fritt Västsahara, RåFILM, Svalorna Indien Bangladesh, Svensk-Kubanska föreningen, Tyfon, Via Campesina Stödgrupp Sverige, Watch it!

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.