Stabilt resultat 2013 för Sparbanken Nord

02 APR 2014
Skrivet av :
Erik Hägglöv, VD Sparbanken Nord, har all anledning att vara glad över resultat för 2013.

Erik Hägglöv, VD Sparbanken Nord, har all anledning att vara glad över resultat för 2013.

Sparbanken Nord redovisar ett mycket stabilt resultat på nära 211 miljoner konor för 2013. En positiv stabil utveckling av resultat och en god tillgång på kapital tryggar bankens långsiktiga engagemang och satsningar i regionen.

 

Banken uppvisar förbättringar i ökade provisionsintäkter, höjd kostnadseffektivitet, minskade kreditförluster samt en realtillväxt gällande in- och utlåning. Det goda resultatet beror till stor del på ökad utdelning på bankens aktier i Swedbank samt minskade kreditförluster.

 –       Vår uppgift är att utvecklas och växa i takt med våra kunder för att kunna vara en aktiv finansiell partner, säger Erik Hägglöv, vd Sparbanken Nord. Det innebär att vi måste ligga i framkant med såväl mobila tjänster som kvalificerad rådgivning.

Norrbotten fortsätter att visa höga tillväxttal även om länet blivit ekonomiskt allt mer tudelat avseende ekonomiska förutsättningar i kommunerna. Gruvnäringen har en stor betydelse för länets konjunkturutveckling och banken följer noga priserna för järnmalm.

–       Bankens viktigaste livsnerv är de orter och bygder som är bankens verksamhetsområde, säger Erik Hägglöv. Många av våra kunder finns också på andra platser i Sverige eller världen och med dagens teknik kan vi ge bra service och finansiell kompetens även till dessa kunder.

För 2014 föreslås en avsättning på 17 miljoner kronor till FramtidsBanken.

Vårt samhällsansvar och våra satsningar via FramtidsBanken ses alltmer som goda investeringar i länets framtid. Bankens ambassadör, Charlotte Kalla, har genom sitt engagemang och nätverk bidragit till att stärka bilden av vår region. Våra unga betyder mycket för länets framtid. Genom vårt  karriär- och nätverksprogram KNUFF har ensamkommande flyktingungdomar fått möjlighet att bygga en trygg framtid med ett social nätverk, arbetsliv och fritid. Andra goda exempel är mentorsprogram, Ung Företagsamhet, Checkpoint Young, ledar- och eldsjälsstipendier, sjöräddningen, Piteå Hockeydamer och traineeprogram inom besöksnäringen.

Kulturpriset gick till musikföreningen Tusen Toner i Kiruna och ledarskapsstipendiet tilldelades

Anna Borgeryd, ordförande och Karin Bodin, vd, Polarbröd.   
Viktiga händelser under 2013

 • Resultatet ökade med 29,7 % till 210 994 tkr
 • Inlåningen ökade med 5,9 % till 13 809 Mkr
 • Utlåningen ökade med 10,5 % till 13 037 Mkr
 • Den totala affärsvolymen ökade till 39 187 Mkr
 • Höjd räntabilitet och god soliditet
 • 20 300 kvalificerade kundmöten
 • Fondsparandet har tagit ny fart
 • Fler affärer inom familjejuridik
 • Stärkt position på försäkringsmarknaden
 • 16 miljoner kortköp
 • Kraftfull tillströmning till Mobilbanken
 • Mobilt BankID allt vanligare som säkerhetslösning
 • Kontoret i Roknäs avvecklades
 • Nya uttagsautomater genom samarbete med Bankomat AB

 

 

 

 

Fakta Sparbanken Nord

Sparbanken Nord är regionens egen bank med verksamhet i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå. Med en affärsvolym på drygt 39 miljarder kronor och 200 medarbetare vid 13 kontor är vi en av landets största sparbanker och en betydande aktör inom vårt verksamhetsområde och i Norrbotten. Sparbanken Nord är en fullservicebank med kvalificerade och licensierade rådgivare, egen juridisk avdelning,  försäkringsrådgivning, Private Banking och en egen telefonbank. Sparbanken Nord har inga aktieägare.  En del av vinsten avsätter banken till sånt som är bra för regionen. Vi kallar det för FramtidsBanken. Sparbanken Nord är miljöcertifierad enligt ISO 14001.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.