Snorsporten i Älvsbyn på rätt spår

30 APR 2014
Skrivet av :

Under fredagens företagarfrukost närvarade ett 40-tal företagare för att berätta om sina företag, knyta band och ta del av information från kommunen.

– En strålande morgon med mycket prat, det är väl härligt, berättar Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund.

Efter intagen frukost öppnade kommunalrådet Helena Öhlund månadens möte. Från kommunen lät hon meddela att succésäsongen i Kanis har nått sitt slut. Hon berättade även att Visionsplanen 2030 går framåt i god fart.

– Vi kommer att göra lite småändringrar, men det kommer bara att bli redaktionella ändringar, berättar hon.

Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund meddelade att Vision 2030 fortskrider som planerat.

Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund meddelade att Vision 2030 fortskrider som planerat.

Vill att eleverna stannar i Älvsbyn

På plats fanns även Ulf Karlsson, Sture Norén och Rickard Larsson, vallarhjälte från Vinter-OS i Sotji, från Älvsby Folkhögskola för att berätta om deras projekt tillsammans med företagare i Älvsbyn.

– Vi brukar skämtsamt säga att vi jobbar med snorsporter. Det är uttålighetssporter med otroligt målinriktade elever som ger positiv drivkraft till samhället, berättar Sture.

Ulf Karlsson, Sture Norén och Rickard Larsson berättade om Älvsby Folkhögskolas projekt.

Ulf Karlsson, Sture Norén och Rickard Larsson berättade om Älvsby Folkhögskolas projekt.

Projektet går ut på att få eleverna att stanna i Älvsbyn och fortsätta träningen även efter gymnasiet. Därför söker man efter företagare som är villiga att anställa någon av dessa på halvtid under en viss period, för att ge ungdomarna chansen att ta sig ut i arbetslivet och även satsa på en karriär inom skididrotten.

– Det är unikt, det finns inte på fler ställen i Sverige, berättar Rickard.

Projektet har pågått i ett år och Jens Hardegård från Polarbröd berättar att för deras del har det varit ett positivt samarbete.

Nya ansikten

Under morgonen introducerades ett par nya ansikten. En av dom var Eskil Viklund, EVD Konsult, som arbetar med att rita storkök till olika arkitekturer. Andreas Nilsson berättade om sitt entreprenadföretag MVS i Älvsbyn, som fokuserar mest på sten- och bergsspräckning, men även också klädtryck och försäljning av dekaler.

Michel Ntoto, projekthandledare på ABF, arbetar med att utveckla Lomtjärnsparken.

Michel Ntoto, projekthandledare på ABF, arbetar med att utveckla Lomtjärnsparken.

På plats fanns även Michel Ntoto, projekthandledare på ABF, som bland annat kom och berättade lite om deras projekt, New Look, där man arbetar med att utveckla Lomtjärnsparken och göra den mer attraktiv för turister.

Nästa företagarfrukost äger rum den 23 maj, medan den sista innan sommaren äger rum torsdag den 19 juni.

Text: Robin Nilsson Foto: Sterling Nilsson

 

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.