Silver till Sverige vid Barents Games i Artistisk Gymnastik!

10 APR 2014
Skrivet av :
Silvermedaljörer Anna Nilsson, Linnea Åberg, Sara Nilsson, Kajsa Söderberg och Jenny Knuts Barents Games Tromsö Norge 2014  Foto Anders Åberg

Silvermedaljörer Anna Nilsson, Linnea Åberg, Sara Nilsson, Kajsa Söderberg och Jenny Knuts Barents Games Tromsö Norge 2014 Foto: Anders Åberg

Det blev silver i lagtävlingen för de svenska gymnasterna vid årets Barents Games i Tromsö. Individuellt placerade sig Anna Nilsson och Linnea Åberg på femte respektive sjätte plats i mångkampen, bland tufft motstånd från både öst och väst.

_M8R2338 Silvermedaljer_  Barents Games Tromsö Norge 2014  Foto Anders Åberg

För första gången någonsin arrangerades Barents Winter Games, där sammanlagt 9 sporter och ca 700 deltagare sammanstrålade i norska Tromsö. Under helgen möttes idrottare från Nord-Norge, Nord-Finland, Nord-Sverige och Nord-Ryssland i landskamper i olika sporter. Tidigare år har Barentskampen, som det hette då, skett vid olika tillfällen för olika idrotter.

Linnea Åberg i barr.

Linnea Åberg i barr.

 

Sverige vann över Ryssland

Det svenska damlaget i gymnastik bestod av Anna Nilsson, Linnea Åberg, Kajsa Söderberg och Jenny Knuts från Älvsbygymnasterna samt Sara Nilsson från Umeå GF. Tjejerna gjorde bra ifrån sig, men det fanns ingen som kunde rå på det finska laget. Finland vann med hela 139,60 p före Sverige som fick 124,80 p. På tredje plats kom Ryssland med 122,90 p medan Norge slutade fyra med 118,20 p. Det ryska laget var ett välkommet tillskott då de inte deltagit vid Barentskampen i gymnastik på många år.

Kajsa Söderberg framför Barents Games banderoll Tromsö Norge 2014.  Foto Anders Åberg

Kajsa Söderberg framför Barents Games banderoll Tromsö Norge 2014. Foto Anders Åberg

 

Anna och Linnea nära grenmedaljer

I mångkampen placerade sig tvillingarna Pulkkinen från Finland överst på pallen. Guldet gick till Sofia, silvret till Milja med 47,10 respektive 45,90 poäng. Bronset tog norska hemmatjejen Elise Dahl-Hansen från Tromsö Turnförening med 45,30 p. Svetlana Pudova från Ryssland placerade sig på fjärde plats med 42,80 p.

 

Anna Nilsson på Bom Barents Games Tromsö Norge  Foto Anders Åberg

Anna Nilsson på Bom Barents Games Tromsö Norge Foto Anders Åberg

Svenska Anna Nilsson slutade på femte plats med 41,70 p efter en fallfri tävling. Lagkamraten Linnea Åberg som olyckligt hade fyra fall på bommen slutade på sjätte plats med 40,50 p. Dessvärre blev det en miss i bedömningen av Annas bomserie, vilket kostade Nilsson ett brons på redskapet. Linnea lyckades allra bäst på friståendet, där hon var en tiondel från medaljplats.

Jenny Knuts i Barr under Barents Games Tromsö Norge 2014  Foto Anders Åberg

Jenny Knuts i Barr under Barents Games Tromsö Norge 2014 Foto Anders Åberg

 

Stämningen i topp

Även Kajsa Söderberg, Jenny Knuts och Sara Nilsson gjorde bra ifrån sig på de redskap de tävlade. Sara lyckades bäst på hopp, Kajsa på fristående och Jenny på barr.

– Jag är väldigt nöjd med tjejernas tävling. Även då det blev någon miss här och där så var ändå stämningen i laget på topp”, sa den svenska tränaren Moa Hammar efter tävlingen.

Alla deltagarna samlade på bild. Foto: Anders Åberg

Alla deltagarna samlade på bild. Foto: Anders Åberg

Utöver tävlingarna bjöd Barents Winter Games på invigning ute i regn och blåst med tal från ett flertal personer under fredagskvällen. Efter lördagens tävlingar samlades alla till bankett på Radisson Blue i Tromsö för mat och samkväm.

 

Anna Nilsson på hopp. Foto: Anders Åberg

Anna Nilsson på hopp. Foto: Anders Åberg

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA

 Kajsa Söderberg på Fristående under Barents Games Tromsö Norge 2014  Foto Anders Åberg

Kajsa Söderberg på Fristående under Barents Games Tromsö Norge 2014 Foto Anders Åberg

Linnea Åberg Fristående på Barents Games Tromsö Norge 2014  Foto Anders Åberg

Linnea Åberg Fristående på Barents Games Tromsö Norge 2014 Foto Anders Åberg

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.