OS-hjälten tillbaka i byn

14 APR 2014
Skrivet av :
Älvsbyn har ytterligare en hjälte att känna stolthet över. Idrottsläraren Rickard Larsson var en del av det hyllade valla-teamet som gav de svenska längdskidåkarna förutsättningar att vinna elva OS-medalljer.

Älvsbyn har ytterligare en hjälte att känna stolthet över. Idrottsläraren Rickard Larsson var en del av det hyllade valla-teamet som gav de svenska längdskidåkarna förutsättningar att vinna elva OS-medaljer.

OS-hjälten Rickard Larsson har återvänt till vardagen i Älvsbyn. Han var en del av det hyllade valla-teamet som gav svenska skidlandslaget förutsättningar att vinna hela elva medaljer!

– Vi märkte inte så mycket av uppmärksamheten under olympiska spelen i Sotji. Det var först efter hemkomsten som uppståndelsen hann ikapp oss, säger Rickard, som efter en lång och händelserik säsong nu är åter i sin tjänst som idrottslärare vid Älvsby Folkhögskola.

Aldrig förr har ett svenskt skidlandslag tagit så många OS-medaljer. Bakom framgångarna låg, förutom åkarna själva, ett väl sammansvetsat, välutbildat och väl förberett valla-team. Jonas Karlsson, krönikör på SVT Sport, föreslog mitt i glädjeyran att svenska skidlandslagets vallare borde nomineras till priset ”Årets lag” inför kommande Idrottsgala.

– Kul att höra. Det är väl inte alltid man delar Jonas Karlssons åsikter. Men i den här frågan är det lätt att hålla med (skratt).

Hur var tiden under OS i Sotji?

– Den var fantastisk! Ryssarna lyckades med ett väldigt bra arrangemang. Standarden på allt var betydligt högre än vid exempelvis världscuptävlingar i Ryssland. En upplevelse för livet helt enkelt. Sedan är ju Sotji en annorlunda värdort för ett vinter-OS. I själva staden, nere vid Svarta Havet, var det ju nästan sommarvärme och doftade gräs. Men vi befann oss av naturliga skäl nästan hela tiden vid skidanläggningarna uppe i bergen.

Vad var hemligheten bakom era framgångar?

– Hårt och noggrant arbete. Vi hade folk som under lång tid före OS studerat väderförhållandena i Sotji. Vi hade till och med en egen meteorolog i teamet. Sedan försökte vi ta till vara på den samlade kunskapen och erfarenheterna.

Hur många var ni i teamet?

– Tolv personer. Så jag var en liten del i det hela. Inför ett OS är det många bitar som ska falla på plats och viktigt att alla utför sina sysslor på bästa sätt. Bara själva infrastrukturen är en liten vetenskap i sig.

Nu är du OS-hjälte. Hur känns det?

– Ha, ha…det är alltid kul att lyckas. För oss var det viktigaste att åkarna blev nöjda med vårt jobb. Stämningen var väldigt god i hela truppen vilket gjorde allt arbete lättsamt. Men under själva spelen så befann vi oss i en egen bubbla, en skyddad verkstad. Så vi märkte faktiskt inte av så mycket av hyllningarna när vi var på OS. Visst fanns det väl någon som hade läst en del, men det var ju först när vi kom hem som vi förstod hur stort allt blivit här hemma i Sverige.

Efter en lång säsong och många resor med svenska skidlandslaget är Rickard Larsson tillbaka i Älvsbyn.

Efter en lång säsong och många resor med svenska skidlandslaget är Rickard Larsson tillbaka i Älvsbyn.

Du har haft en lång säsong med både världscup och OS. Hur många dagar har du varit på resande fot?

– Jag har inte räknat men det är många.

Och eleverna på Idrottens utbildningscentra vid folkhögskolan i Älvsbyn är förstås bortskämda med välvallade skidor nu..?

– Nää (skratt), vallningen och sitt eget material får de sköta själva. Men självklart bistår jag med tips och råd.

 

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.