Nilles Harpor bjöd på underhållning

12 APR 2014
Skrivet av :

BILDEXTRA: Vid lunchtid på fredagen kunde besökare i Fluxens restuarangen höra på musik av ett lite mer udda slag. Det var Nilles Harpor en musik/kulturförening från Kalix, som var på turne.

Det är en ganska stor förening som funnits sedan början av 80-talet. Men  medlemmarna har ”flugit ut” och bosatt sig i andra delar av landet oftast är med som passiva medlemmar.

De som spelade på fredagen var Nils-Erik Olofsson och Sofia Enberg.  Nille som han kallas i vardagligt tal bor i Kalix medan Sofia som har sina rötter i Påläng utanför Kalix men bor numera i Uppsala.

Konserten på Fluxen var slutklämmen på ett projekt ”Folkmusik för barn” där lågstadieklasser besökts för att få stifta kontakt med äldre musik och instrument, som fortfarande trakteras i vissa sammanhang, framför allt inom folkmusik.

Tidigare under dagen har Korsträsk skola fått besök och på torsdagen besöktes Vistträsk. Nästa år ämnar de att besöka Arvidsjaur och Arjeplog.

Exempel på instrument som spelats på är nyckelharpa, (Räknas som Sveriges nationalinstrument.) Kantele (Finskt nationalinstrument) Cittra, Psalmodikon. Näverlur, kohorn, bockhorn.

Projektet har finansierats av Landstinget och de olika kommuner som har fått besök.

Text: Börje Andersson
Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.