Kompispokaler till Älvsbyn

01 APR 2014
Skrivet av :

Det blev guld, silver och brons till Älvsbytjejer vid Kompispokalen i Artistisk Gymnastik under gångna helgen. Det vinnande paret bestod av Älvsbyns Linnea Åberg och Luleås Bella Peruzzaro. De vann med över tre poäng före Älvsbygymnasterna Kajsa Söderberg och Frida Engman som kom på andra plats i denna föreningslösa tävling. Tredjeplatsen gick till Jenny Knuts från Älvsbyn och Ebba Nordmark från Kiruna.

Under helgen arrangerade Lulegymnasterna en Kompishelg för regionens gymnaster. Helgen startade med en tävling, Kompispokalen, för att sedan övergå i samkväm med lekar, middag, gemensam övernattning samt ett läger dagen efter. Fyra föreningar anmälde sig till helgen och det resulterade i 29 startanden vid Kompispokalen. Deltagarna kom från Kiruna, Arvidsjaur, Älvsbyn och Luleå. Älvsbygymnasterna åkte med elva tjejer.

Kravet för att få delta under Kompishelgen var att gymnasterna skulle ha tävlat på egna serier tidigare under säsongen, vilket resulterade i vitt skilda kunskapsnivåer och rutin. Arrangören rankade alla anmälda och de mindre erfarna gymnasterna fick välja två redskap var att tävla på. De skulle i sin tur få tävla med varsin mer rutinerad gymnast, vilken skulle tävla på de två kvarstående redskapen av Kvinnlig Artistisk Gymnastiks fyra redskap (hopp, barr, bom, fristående).

Innan tävlingen hölls en offentlig lottning av paren där gymnasterna fick veta vem de skulle tävla med. De mer rutinerade gymnasterna fick då veta vilka två redskap de skulle tävla på. Paren bildades inte utifrån föreningstillhörighet, utan lotten avgjorde vem de fick tävla med. Tjejerna tävlade i mångkamp där vardera gymnasts två redskapspoäng räknades ihop till en totalpoäng för paret.

Gymnasterna tävlade visserligen föreningsfritt, men det hindrade inte Älvsbygymnasterna från att kliva upp på prispallen. Fyra av sex pokaler följde med Älvsbytjejerna hem efter Kompishelgen. Guldet vid Kompispokalen gick till paret bestående av Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, och Bella Peruzzaro från Lulegymnasterna som tillsammans fick 46,75 p. Silvret gick till Kajsa Söderberg och Frida Engman från Älvsbygymnasterna med 43,35 p. Med sina 42,85 p tog Jenny Knuts och Ebba Nordmark från Älvsbyn respektive Kiruna brons.

Av de 14 tjejer som hoppade utförde Kajsa Söderberg och Elin Bergvall från Älvsbygymnasterna dagens svåraste hopp, Tsukahara. Kajsas hopp blev lyckat då hon fick 0,95 poäng mer än någon annan på redskapet. I barr glänste Älvsbygymnasterna men det var jämnare där. Jenny Knuts, Linnea Åberg och Anna Nilsson var bäst och alla placerade sig inom 0,2 poäng från varandra. På bom dominerade Linnea Åberg med dagens klart svåraste serie samt 1,9 poäng mer än Arvidsjaurs Wilma Nordlund. Tredje bästa poäng hade Anna Nilsson. Friståendet fick Vilma Nyberg från GK Norra Norden bäst poäng i före Älvsbygymnasterna Jenny Knuts och Frida Engman.

Övriga deltagare från Älvsbygymnasterna gjorde också bra ifrån sig. Hanna Andersson tävlade med hjulning på bom för första gången och föll visserligen, men lyckade få dit en fot så att övningen räknades. Embla Lundström var nöjdast med hoppet och tyckte att det hade gått bra. Elise Pettersson lottades in i två par, då det blev ojämnt antal deltagare, och tyckte att tävlingen hade gått bra. Carmen Efverström var också nöjd. Alice Nyberg fick fina poäng framförallt på bom.

Text: Brittmari Åberg

Foto: Johan Nilsson

Resultat här!
Kompispokalen 2014 resultat

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.