Diskussion om vindkraftens nytta och påverkan på omgivningen

04 APR 2014
Skrivet av :
Jonas Lundmark.

Jonas Lundmark.

Även Älvsbyn med omnejd kan dar nytta av draget från vindkraftsutbyggnaden i Markbygden.

– Det gäller i första hand företagare med maskinentreprenader, men även hotell, campingar och matserveringar, förklarade Jonas Lundmark, projektkoordinator för Vindkraftcentrum i Barentsregionen, vid ett seminarium i Korsträsk byagård på torsdagen.

Temat för dagen var ”vindkraft och dess påverkan på omgivningen”. Jonas Lundmark från Vindkraftcentrum i Barentsregionen, Cecilia Andersson från Hela Sverige Ska Leva, Fred Nordström från NENET, Jens Sperens från vindkooperativ och Anders Enetjärn från Enetjärns Natur AB var några av dagens intressanta föreläsare.

Bill Nilsson inledde dagen med att prata sig varm om Älvsbyn:s Kommun och dess projekt Kreativa Byar 2 och fick ovationer för detta av dagens gäster.

Jonas Lundmark projektkoordinator vid Vindkraftcentrum i Barentsregionen började med att berätta om hur de jobbar som ett nav för företag, myndigheter, försvarsmakten, kommuner och andra som söker information kring vindkraft som växer snabbt i Norrbotten och Västerbotten.

– Vi vill synliggöra dess effekter på näringarna, förklarade han.

Älvsbyn är kanske inte det intressantaste området när det gäller Vindkraft. Men närheten till det gigantiska projektet i Markbygden skapar förutsättningar även för Älvsbyns kommun att ta del av mångmiljardsatsningen som görs. Generellt sägs det att cirka 20 procent av den totala investeringskostnaden kommer lokala och regionala företag till godo. Och med tanke på att hela Markbygdenprojektet är kostnadsberäknat till mellan 70 och 80 miljarder kronor så finns det stora intäkter att kriga om för lokala entreprenörer.

– Det finns pengar att hämta hem som gynnar de lokala företagen som boende och entrepenad.

Just nu byggs delar av den första etappen på Skogberget som ligger mellan Piteå och Långträsk.

– Men redan till sommaren börjar bygget av parken på Stor Blåliden mellan Koler och Långträsk. Då är Älvsbyn närmaste centralorten, påpekade Lundmark.

Syftet med seminariet var också att ta död på en hel del myter som frodas kring vindkraften.

– Vi hade en bra diskussion. Det sprids så många felaktigheter kring vindkraften och den senaste tidens uppmärksamhet i media har närmast liknat en kampanj mot vindkraften. Därför är det viktigt att fakta kommer fram i debatten, tycker Lundmark.

Fred Nordström från NENET bjöd på diagram med fakta om att vindkraften tar marknadsdelar på elmarknaden där man även tydligt kan se att solenergin också kommer starkt vilket bidrar till en minskning av kärnkraft, olja och kolkraft. På flera marknader har vidkraften gått om övriga energisystem och kanske är det tydligaste exempelet Kina där utbynnganden gått väldigt fort och nu är störst av alla energislag.

Cecilia Andersson från Hela Sverige Ska Leva tog upp ett antal projekt i ”myllan” som vänt på många idéer och där myndighetsbeslut har fått omprövas då det visat sig att i myllan finns det kunskap också.

Fred Sperens från vindkooperativ berättade om de vinster som man kan göra genom elkooperativ, att företag och kommuner kan slippa skatter genom att bygga upp vindkraftsel till sin egen drift där flera kända företag redan köpt egna vindkraftverk för sina egen driftkostnader som ex. Polarbröd, SCA och LKAB.

Anders Enetjärn från Enetjärnsnatur AB berättade hur man hjälper till att samlar in, inventerar och analysera data om naturen och djurlivet i samband med planering,uppbyggnad och tillståndssökning för vindkraftsetableringar i landet.

Det byggs mycket vindkraft i våra norrländska kommuner och vindkraften syns och gör avtryck på flera sätt.

Hur är läget då? Jo så här fördelar det sig i Sveriges två nordligaste län:

Västerbotten 

Det finns drygt 200 drifttagna vindkraftverk på 20 olika platser i länet. Det byggs ytterligare cirka 40 verk för närvarande. Vidare har det beviljats tillstånd för drygt 280 verk på 15 andra platser. Dessutom finns det cirka 40 projekt som ligger i samråd eller lämnat in ansökan om tillstånd för totalt cirka 1300 vindkraftverk.

Norrbotten 

I Norrbotten finns det idag 92 drifttagna vindkraftverk på 11 olika platser.  Cirka 60 verk byggs för närvarande. Det finns dessutom beviljat tillstånd för 340 verk på 2 platser och ytterligare 30-40 projekt ligger i samråd eller har lämnat in ansökan om tillstånd för cirka 1500 vindkraftverk.

Läs mer på Vindkraftcenrum i Barentsregionen.

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.