Tidig uppstigning för eleverna på Hotell- och turismprogrammet

26 MAR 2014
Skrivet av :

För eleverna på Hotell- och turismprogrammet på Älvsbyns gymnasium börjar ofta skoldagen redan klockan 05:45. Skolbänken byts ut mot praktiska sysslor i form av frukostservering på Polar Hotell.

– Vissa saker måste eleverna få göra i verkligheten. Inte bara läsa om det. Jag tror det här bidrar till att göra dem mer attraktiva för framtida arbetsgivare, säger läraren Kerstin Karlsson.

Samarbetet med Polar Hotell är någonting som Kerstin Karlsson värderar högt.

– Det är jättebra! Praktiken ökar elevernas chans till jobb efter avslutad utbildning. Dessutom har vi ju det så förspänt att Polar Hotell ligger granne med skolan.

Uppträdandet viktigt

Praktiken på Polar Hotell är ny för i år och utförs av eleverna som går första året på programmet. Höstterminen inleddes med en teoretisk utbildning i hygien, hantering av varma och kalla livsmedel, klädsel och mycket annat.

– Dessutom har diskuterat vikten av att passa tider, uppträdande, att alltid vara trevlig, hälsa gästerna välkomna och att hela tiden ha koll på frukostbuffén så att det som tar slut snabbt ersätts, berättar Karlsson.

Även lokalvård

Eleverna får även utföra våningsservice, det vill säga städa rum och bädda sängar.

– Den kunskapen har de ju nytta av även rent privat, menar Karlsson, som gärna skulle utöka praktiken till att gälla även andra områden som administration, konferensservice och receptionsarbete.

– Vi får se vart vi landar. Men praktiken har varit lyckad och eleverna verkar tycka om den. De flesta är väldigt ambitiösa och motiverade.

Bra erfarenheter

Hotellets ordinarie personal finns förstås alltid på plats. Även Kerstin Karlsson.

– Tempot i ett restaurangkök är ofta högt. Det finns inte mycket tid över för ordinarie personal till handledning. Men samarbetet Polar Hotell har fungerat bra. Den erfarenhet som eleverna nu får har de även nytta av när de ska söka praktikplatser under andra och tredje året på gymnasiet. De kan gå in och utföra sysslor från start. Kommer du direkt från skolbänken är det till en början lätt att känna sig vilsen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.