Projekt som får stad och land i balans

28 MAR 2014
Skrivet av :

Det våras för landsbygden. Genom ett femkantssamarbete mellan Älvsbyn, Piteå, Luleå, Boden och Kalix har det första fröet såtts som ska få byarna i regionen att växa.

– Landsbygden kommer att blomma, säger Ulrica Hamsch, näringslivssekreterare och landsbygdsutvecklare på Älvsbyns kommun.

När Älvsbyns kommun gick in i femkantssamarbetet var de väl förberedda. Mycket tack vare det egna projektet ”Kreativa byar steg 2” där Vidsel och Vistträsk varit modell för en första inventering av styrkor, svagheter möjligheter och hot. En slags förstudie som sedan ska planteras i övriga byar i ett andra steg.

– Syftet med båda projekten är detsamma, att lyfta byarna. Men genom femkantssamarbetet kan vi dra nytta av övriga medverkande kommuners erfarenheter. Vi vill hitta samverkansformer, förklarar Ulrica Hamsch.

Ulrica Hamsch

Något i luften

Hon är övertygad om att landsbygden kan utvecklas och bli en attraktiv miljö för många, både privatpersoner och företag.

– Det ligger något i luften. Viljan och idérikedomen ute i byarna är stor. Nu ska vi sondera terrängen för vad som är möjligt och vad som krävs för att driva utvecklingen framåt.

Älvsbyn och de övriga fyra kommunerna följer ett 8-punktsprogram.

– Det handlar om allt från inflyttning och jämställdhet till kompetensutvecklingsinsatser, integration, investeringar och infrastruktur, förklarar Ulrica.

Blåser på glöden

Även kommunalrådet Helena Öhlund brinner för landsbygdsutvecklingsfrågor.

– Det ska finnas möjlighet, för alla som vill, att bo långt ut på landet. Jag är ju själv bybo, påminner hon.

Ändrade beteenden och ökad miljömedvetenhet kan också bidra till ett ökat intresse för landsbygden.

– Dagens ungdomar har andra värderingar än vi som växte upp i konsumtionssamhället. En trend som sprider sig är exempelvis downsizeing, att leva avskalat med närhet till naturen och lugnet, berättar Helena Öhlund.

Kommunalrådet är heller inte främmande för att göra strategiska kommunala investeringar i byarna.

– Vi måste blåsa på den glöd som finns för att hålla elden vid liv. Många duktiga eldsjälar arbetar för byarnas överlevnad och utveckling. Men det vore bra med en genomarbetad plattform så att inte allt står och faller med en eller två personer, menar hon.

Servicepunkter

Ny teknik har också skapat möjligheter för många yrkeskategorier att arbeta på distans. Omvänt så kan människor på landsbygden ta del av viktiga tjänster via Internet. Exempelvis är den så kallade E-hälsan under utveckling vilket gör att läkare och specialister kan kan kontaktas via webkamera vilket sparar tid och resor.

– Men vi pratar också om vikten av servicepunkter i byarna. En plats med många funktioner där många tjänster och rådgivning samlas. Det kan vara en livsmedelsbutik med utökad samhällsservice.

Byn på Blocket

Dessutom gäller det att hitta saker som sticker ut. Ulrica Hamsch nämner byn Resele i Ångermanland som lade ut sin by på köp- och säljsajten Blocket.

– Det fick en enorm uppmärksamhet och ett fantastiskt gensvar. Massor av nyfikna personer hörde av sig. De som kommer på besök erbjuds till och med guidade turer i byn för att se om de hittar sin drömkåk, drömtomt eller någonting annat. Vi får tänka till vi med, säger hon med ett skratt.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.