LTU flyttar till Älvsbyn

06 MAR 2014
Skrivet av :
Pär Jonsson, Näringslivschef i Älvsbyn, ska tillsammans med Conny Hökfords och Kjell Rask, LTU, förenkla universitetskontakterna för kommunens företagare.

Pär Jonsson, Näringslivschef i Älvsbyn, ska tillsammans med Conny Hökfors och Kjell Rask, LTU, förenkla universitetskontakterna för kommunens företagare.

Luleå tekniska universitet, LTU, flyttar in i Älvsbyns kommunhus.

– Det är svårt för små och medelstora företag att hitta till oss. Nu vill vi sänka tröskeln och öppna dörrarna, säger Conny Hökfors, LTU:s näringslivskontakt.

Conny Hökfors.

Conny Hökfors.

Detta sker konkret genom att LTU öppnar ett kontor i kommunhuset.

– Vi vill fördjupa samarbetet med företagen i kommunerna, förklarar Conny.

För entreprenörer som vill söka hjälp av universitet kan kontaktvägarna ibland bli krokiga. Det gäller att hitta rätt bland 540 forskare och lärare samt 183 professorer. Vem som är rätt person att prata med kan vara svårt att på förhand veta..?

– Därför är det så viktigt att hitta någon som kan lotsa rätt. Ringer man universitetets växel är det inte lätt för telefonisten att koppla till rätt person, menar Pär Jonsson, näringslivschef i Älvsbyns kommun, som blir lite av kartläsare i universitetsdjungeln för kommunens företagare.

Därför är LTU:s ambition att skapa en näringlivskontakt i samtliga av Norrbottens kommuner plus fyra kommuner i Västerbotten; Skellefteå, Lycksele, Norsjö och Sorsele.

– Företagen i Norrlands-kommunerna är viktiga för oss. De kan hjälpa oss att få studenter att stanna kvar i Norrbotten och Västerbotten, inflikar Kjell Rask, avdelningschef på LTU:S avdelning för arbetsvetenskap.

Kjell Rask.

Kjell Rask.

Företagen kan få hjälp med allt från professionell forskning till examensarbeten. Och just examensarbeten är viktiga. För tillfället sitter Hanna Andersson i Älvsbyn för att ge förslag på en detaljplan för Kanisområdet.

– Examensarbeten är betydelsefulla. De kan ses som en del av en provanställning för studenterna. Får vi fler företag att använda sig av universitetet blir vi alla vinnare. Det ökar chanserna att behålla kompetensen i regionen, menar Kjell.

Fördelen är att både företag och myndigheter kan nyttja studenter i konkreta uppdrag. Det blir också en input för vidare forskning.

Pär Jonsson och Kjell Rask hjälps åt att fästa skylten till LTU:s kontor i kommunhuset.

Pär Jonsson och Kjell Rask hjälps åt att fästa skylten till LTU:s kontor i kommunhuset.

I Älvsbyn finns ett antal företag som tagit hjälp av LTU för sin utveckling. Ett av dessa är Polarbröd.

– Men vi hoppas förstås på fler, säger Kjell.

Skylten..!

Skylten..!

Så företag som har idéer de vill utforska kan i fortsättningen vända sig till LTU:s universitetskontakt i Älvsbyn eller Pär Jonsson, näringslivschef. Dörren är öppen!

Framgångskvartetten. Det är inget dansband men de ska skapa ljuv musik mellan det lokala näringslivet och LTU. Från vänster; Sofia Sundh, näringslivssekreterare, Pär Jonsson, näringslivschef, Kjell Rask, avdelningswchef på LTU, och Conny Hökfords, näringslivskontakt på LTU.

Framgångskvartetten. Det är inget dansband men de ska skapa ljuv musik mellan det lokala näringslivet och LTU. Från vänster; Sofia Sundh, näringslivssekreterare, Pär Jonsson, näringslivschef, Kjell Rask, avdelningschef på LTU, och Conny Hökfords, näringslivskontakt på LTU.

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.