Johannes tvåa i Sverigecupen – och nu övertar han Ferrys bössa

26 MAR 2014
Skrivet av :
Johannes Hortlund säkrade en andraplats i Sverigecupen för juniorer.

Johannes Hortlund säkrade en andraplats i Sverigecupen för juniorer.

Älvsbykillen Johannes Hortlund blev totaltvåa i den prestigefyllda Sverigecupen i skidskytte för juniorer efter att ha vunnit masstarten när den tionde och sista deltävlingen avgjordes på Hallstaberget i Sollefteå. Till nästa säsong siktar Johannes ännu högre och köper OS-guldmedaljören Björn Ferrys bössa.

I helgens tävlingar i Sollefteå var Norrbotten representerat av Älvsbyns egen skidskyttekung, 18-årige Johannes Hortlund, som fram till denna tävling låg rätt bra till i det totala sammanhanget. Johannes har haft både topp- och bottenplaceringar i denna cup. Dipparna har berott på otur med trasig bössa samt förkylningar och magsjuka.

Elias på prispallen i Sollefteå.

Johannes på prispallen i Sollefteå.

Trots att Johannes återigen var förkyld i helgen så knep han ändå en seger under lördagens masstart med fyra skytten och det gav han en 2:a plats i den totala cupen.
Själv säger Johannes att han är mycket nöjd med detta.
– Visst var det stunder under cupen där man var riktigt besviken, som när bössan inte fungerade vilket gav mycket sämre placeringar än förväntat, berättar Johannes.
Men efter en nylig tragedi i släkten har det också fått honom att ta lättare på motgångarna.
– När man drabbas av motgångar, sjukdommar och tragedier får man ett annat perspektiv på livet, man slutar ta saker förgivet och inser att detta är trots allt bara sport.
Hortlund själv tappade mycket av fjolårets tävlingssäsong på grund av en hjärnhinneinflamation och missade i stort sett alla tävlingar då. Till vardags går Hortlund skidskyttegymnasiet i Boden och tävlar för I19 IF. Som tränare har han SVT:s expertkommentator Kalle Grenemark.
– Kalle är en fantastiskt bra tränare som engagerar sig mycket i oss, ger alltid 150 procent. Hans hjärta brinner för skidskytte och den hjälp vi får är värd mer än guld, säger Johannes.
Tävlingsmänniska som han är så har han siktet inställt högt nästa år. 18-åringen hoppas på att bli uttagen till Junior VM i USA men innan dess väntar Junior SM i Östersund 4-5 April, där vi självklart kommer få se Hortlund på startlinjen.
Och vad som väntar inför kommande säsong kan man undra för vår skydskyttekille..? Jo det har kommit till Älvsbyn just nu:s vetskap att Johannes Hortlund ska få köpa sig en ny bössa, tillhörande ingen mindre än OS guld medaljören Björn Ferry som efter denna säsong slutar sin karriär.
Vi får bara hoppas att denna bössa får vara med om lika mycket storhet i Hortlunds ägo som den gjorde i Ferrys.

TEXT: SANDRA NORDIN

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.