”Jag har ett närmast religiöst förhållande till Kanis”

27 MAR 2014
Skrivet av :

Vill du bli en bättre skidåkare både utför och på längden? Då kan det nystartade Nordebo Outdoor ge dig lektioner. Bakom företaget, som även guidar intresserade i pisterna och arrangerar läger, står Daniel Nordebo.

Hur kom du på idén till Nordebo Outdoor?

– Jag har under flera år märkt att många vuxna vill lära sig åka längdskidor, i och med den rådande längdskidboomen som just nu pågår i Sverige. Den startade i Stockholm och Göteborg för cirka fem år sedan och har nu spridit sig till oss i norr. I höstas gjorde jag slag i saken i samband med att jag fick ett erbjudande om att köpa en skidslipningsmaskin. Då såg jag plötsligt möjligheten att kunna leva på detta och vara bredare i min verksamhet. Topptursguidningen ser jag mer som en rolig grej men hoppas på sikt kunna få till mer även där.

Kanis verkar verkligen ligga dig varmt om hjärtat. Hur kommer det sig?

– Jag har åkt skidor och snowboard i hela mitt liv. Mina föräldrar lärde mig åka skidor på Kanis när jag var ett år gammal. Är i princip fostrad på detta ställe. Jag har ett närmast religiöst förhållande till Kanis i synnerhet, men även den övriga naturen i Älvsbyn i allmänhet.

Du som är berest, kan man jämföra skidåkningen i Älvsbyn och Alperna?

– Både ja och nej. Åken på Kanis är väldigt korta i jämförelse med exempelvis Engelberg där jag nu är. Här vi gör åk på 2 000 höjdmeter (Kanis har 150-200). Det är heller inte lika mycket snö hemma. Men skogsåkningen på Kanis är unik, det är glest med skog vilket är de flesta andra anläggningars problem. Det finns också otroligt mycket ”kuddar” och klippor att hoppa på. Jag vet inget annat ställe i Sverige som har så bra skogsåkning. Givetvis kan man inte säga att det är bättre än alperna, men ett fullgott alternativ när man inte kan, eller vill, resa så mycket. Sedan ska man komma ihåg att här nere (eller i USA där jag var i december) så är det enorm konkurrens om lössnön, allt blir uppåkt på en dag. På Kanis åker jag orörd pudersnö varje dag från december-april.

Vad är det bästa med Kanis?

– Det bästa är närheten! Från byn tar det fem minuter sen har man längdåkning eller utförsåkning i toppklass! Jag gillar även den familjära stämningen som råder.

Vi har hört att du fått bokningar av utflyttade älvsbybor som återvänder på besök under vårvintern. Stämmer det?

– Ja, jag har haft en familj hittills och har en på tur.

Utvecklingsplaner för Kanisområdet finns. Vad saknar eller önskar du mest?

– Jag saknar ett vandrarhem. Med det hade jag kunna ha helgkurser, läger och freeride-event. I övrigt tycker jag det är perfekt. Jag vill inte att det ska utvecklas som Kåbdalis, utan jag tycker det kan hållas på denna lagom nivå. Men visst vore det häftigt med en till lift. Sommartid önskar jag en rullskidbana! Jag vet inte hur många gånger jag, mina vänner och före detta elever på folkhögskolan har varit nära att blivit överkörda av bilar på landsvägen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.