Grön el, bättre sopsortering och renare luft

31 MAR 2014
Skrivet av :

Kraftvärmeverket i Älvsbyn producerar inte bara fjärrvärme utan även grön el.

– Elproduktionen täcker behovet för hela Älvsbyns kommuns fastighetsbestånd plus alla gatlysen vilket motsvarar förbrukningen i 500 villor med eluppvärmning, berättar Jan Sipola, VD, på Älvsbyns Energi.

Kraftvärmeverket i Älvsbyn är landets minsta bioeldade kraftvärmeverk. Men produktionen trots allt imponerande stor. Den är också bra för miljön. Något som konkret märks även lokalt.

– Luften i tätorten är i dag en av landets renaste, berättar Jan Sipola, VD, på Älvsbyns Energi.

Annat var det tidigare. Då kunde utsläppen i luften, under kalla vinterperioder, stundtals jämföras med trafiktäta områden i Stockholm. Men i och med att nära tusen villaägare konverterat från olje- och vedeldning till fjärrvärme försvann en stor del av föroreningarna.

– Kraftvärmeverket är verkligen miljöeffektivt, tycker Jan Sipola.
En annan glädjande nyhet är att älvsbyborna blivit mycket bättre på att sortera sina sopor. Belöning har de fått i form av sänkt renhållningstaxa.

– Tack vare älvsbybornas förbättrade avfallshantering och den nya återvinningscentralen kan vi exempelvis sortera ut trä och metall från gamla soffor och möbler. Träet används som bränsle och metallen ger mindre intäkter.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.