Från SM-final till VM i Ungern – Gabriella gör succé som domare

20 MAR 2014
Skrivet av :
Gabriella Grahn, Älvsbyn, en hyllad ishockeydomare.

Gabriella Grahn, Älvsbyn, en hyllad ishockeydomare. FOTO: från Gabriellas Facebook-sida.

Vi säger grattis till Gabriella Grahn, 21 år, välmeriterad ishockeydomare från Älvsbyn som på onsdagen dömde SM-finalen för damer. Du har fått massor av beröm för din insats. En av många som hyllar dig är SVT:s expertkommentator och förre NHL-proffset Mikael Renberg. Hur känns det?

– Kul att höra. Själv har jag inte sett något av matchen. Jag vill tacka alla för stödet och gratulationerna. Det värmer verkligen.

SM-finalen mellan MoDo och Linköping blev speciell på många sätt. Publikrekord för svensk damhockey med 3 449 personer på läktarna. Sedan en märklig begäran från MoDo:s tränare som avgjorde matchen.

Först vad tyckte du om publiken?

– Det var en fantastisk inramning. Tjejerna är verkligen värda det.

Det mest omtalade efter matchen var beslutet av MoDo:s ledning att begära mätning av Linköping-målvakten Kim Martin Hanssons ansiktsmask!

Vad hände?

– De begärde att den skulle kontrolleras. Men eftersom det rörde sig om målvaktsutrustning så kan en mätning bara göras i pausen.

Vad trodde de var fel på hennes mask?

– Frågan gällde Kims galler. Inom damhockeyn tillåts inte ett så kallat cateye. Men vi kontrollerade gallret och varken puck eller klubba gick igenom.

Det innebar att MoDo tilldömdes en tvåminutersutvisning i förlängningen i ett läge där laget redan spelade fyra mot fem utespelare på isen. I spel fem mot tre kunde sedan Linköping avgöra.

Vad tycker du om händelsen?

– Det blev som det blev…

Hur var stämningen på isen?

– Bra. Det är den alltid mellan MoDo och Linköping. Det är två välspelande lag med rutinerade lagkaptener; Erik Gram och Jennie Asserholt. Båda lagen är väldigt tacksamma att göra med som domare.

Nu väntar nya uppdrag i Budapest, Ungern. Du åker redan i morgon fredag.

Vad ska du göra där?

– Jag ska döma U18-VM för damer.

Du har många internationella uppdrag. Hur är det?

– Jättekul. Jag gillar att åka på internationella uppdrag.

Vad är din stora dröm?

– Att någon gång få döma i OS.

 

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.