Från SM-final till VM i Ungern – Gabriella gör succé som domare

20 MAR 2014
Skrivet av :
Gabriella Grahn, Älvsbyn, en hyllad ishockeydomare.

Gabriella Grahn, Älvsbyn, en hyllad ishockeydomare. FOTO: från Gabriellas Facebook-sida.

Vi säger grattis till Gabriella Grahn, 21 år, välmeriterad ishockeydomare från Älvsbyn som på onsdagen dömde SM-finalen för damer. Du har fått massor av beröm för din insats. En av många som hyllar dig är SVT:s expertkommentator och förre NHL-proffset Mikael Renberg. Hur känns det?

– Kul att höra. Själv har jag inte sett något av matchen. Jag vill tacka alla för stödet och gratulationerna. Det värmer verkligen.

SM-finalen mellan MoDo och Linköping blev speciell på många sätt. Publikrekord för svensk damhockey med 3 449 personer på läktarna. Sedan en märklig begäran från MoDo:s tränare som avgjorde matchen.

Först vad tyckte du om publiken?

– Det var en fantastisk inramning. Tjejerna är verkligen värda det.

Det mest omtalade efter matchen var beslutet av MoDo:s ledning att begära mätning av Linköping-målvakten Kim Martin Hanssons ansiktsmask!

Vad hände?

– De begärde att den skulle kontrolleras. Men eftersom det rörde sig om målvaktsutrustning så kan en mätning bara göras i pausen.

Vad trodde de var fel på hennes mask?

– Frågan gällde Kims galler. Inom damhockeyn tillåts inte ett så kallat cateye. Men vi kontrollerade gallret och varken puck eller klubba gick igenom.

Det innebar att MoDo tilldömdes en tvåminutersutvisning i förlängningen i ett läge där laget redan spelade fyra mot fem utespelare på isen. I spel fem mot tre kunde sedan Linköping avgöra.

Vad tycker du om händelsen?

– Det blev som det blev…

Hur var stämningen på isen?

– Bra. Det är den alltid mellan MoDo och Linköping. Det är två välspelande lag med rutinerade lagkaptener; Erik Gram och Jennie Asserholt. Båda lagen är väldigt tacksamma att göra med som domare.

Nu väntar nya uppdrag i Budapest, Ungern. Du åker redan i morgon fredag.

Vad ska du göra där?

– Jag ska döma U18-VM för damer.

Du har många internationella uppdrag. Hur är det?

– Jättekul. Jag gillar att åka på internationella uppdrag.

Vad är din stora dröm?

– Att någon gång få döma i OS.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.