Elisabeth – Energimyndighetens förlängda arm i Älvsbyn

21 MAR 2014
Skrivet av :

Det är viktigt att förstå allvaret på de konsekvenser sin energiförbrukning kan ha på naturen.  I olika kommuner i Sverige arbetar ett flertal energirådgivare med att få ut kunskap om hur man energisparar och sänker förbrukningen.

– Vi är Energimyndighetens förlängda arm, berättar Elisabeth Viktorsson, energirådgivare på Älvsbyns Fastigheter.

Det finns en mängd olika företag som säljer olika typer av energi. Bland annat så finns det solenergi, vindkraft och vattenkraft. Det finns även biobränslen och geotermisk energi. Sammanfattningsvis kan man konstatera att det är en djungel full av olika energialternativ där ute. Därför är det tur att det finns dom som har koll på dessa. I Älvsbyn hittar man energirådgivaren Elisabeth Viktorsson som arbetar på Älvsbyns Fastigheter.

ÄB Energi 1

En informationsdatabas

En energirådgivare är en tjänst som kommuner söker bidrag för hos Energimyndigheten för att få driva. Arbetsuppgifterna består utav att besvara på energirelaterade frågor och ge råd. Bland annat kan det handla om hur man på bästa sätt kan sänka energiförbrukningen i exempelvis en fastighet eller en villa.

Elisabeth är lite utav en informationsdatabas vad gäller energi och till henne kan vem som helst komma, vare sig man är privatperson eller företagare, och ställa sina frågor. Det kan handla om till exempel pellets, energibesparing eller enbart råd.

ÄB Energi 2

Borgmästaravtal och framtiden

Elisabeth är även med i ett av kommunens EU-projekt som går under namnet Borgmästaravtalet. Detta är ett avtal som kommuner i Sverige skriver på där dom lovar att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen senast år 2020. Och än så länge ser det bra ut för Älvsbyns del.

– Vi ligger bra till när det gäller kommunägda lokaler. Men för att nå EU-målen måste vi göra mer, berättar Elisabeth.

I och med att Älvsbyns kommun kommer att lansera en ny hemsida snart funderar Elisabeth på att nå ut till folket genom den och dela med sig utav matnyttiga tips.

– Jag har en tanke att när nya hemsidan kommer ska jag ha en egen ruta med tips om hur man kan spara energi. Lite som veckans energispartips, berättar Elisabeth.

Ett utav tipsen som hon har att dela med sig är en sak som man kan tänka på själv. Innan du sätter tallriken i diskmaskinen, använd en slickepott när du skrapar av matresterna, så behöver du inte slösa vatten för att skölja av tallriken.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.