Att investera lönar sig

18 MAR 2014
Skrivet av :

Under tisdagskvällen besökte Erik Sandemo från Svensk Handel kommunhuset i Älvsbyn. Anledningen var för att hålla i en föreläsning om hur handeln ser ut i Norrbotten, och dom trender som pågår.

För att ett företag ska kunna överleva och gå runt ekonomiskt krävs det kunder som kommer och handlar. Det är en självklarhet. Men hur ser egentligen kundstatistiken ut i Älvsbyn? Handlar folk hemma, eller väljer dom istället att göra sina inköp i stan?

Under tisdagskvällen höll Erik Sandemo från Svensk Handel en föreläsning för inbjudna företagare där han berättade om hur läget ser ut i Älvsbyn och Norrbotten. Siffrorna har han sammanställt från Statistiska centralbyråns momsredovisning.

Innan föreläsningen började bjöds det på smörgåstårta

Innan föreläsningen började bjöds det på smörgåstårta

”Det är a och o”

Erik började med att presentera ett index över antalet människor som handlade på de olika orterna i Norrbotten under 2012. Längst nere på listan låg Piteå, Kalix, Boden och Älvsbyn. Där handlade det om en trend där man valde att fara till storstan och handla, istället för hemma. Något som det fortfarande finns spår av än idag.

Anledningen till denna dalande siffra beror på olika bidragande faktorer. Enligt Erik bygger det bland annat på att man måste våga göra fler investeringar i affären. Exempelvis större lokal och utöka sortimentet.

– Det är a och o för handelns utveckling. Man måste hela tiden trigga besökarna med nya investeringar, betonar han.

Erik 2

Stort riksvarumärke skulle locka

Under föreläsningen passade Erik på att berömma Älvsbyn för dess centrum och dess balanserade struktur, där de flesta affärerna ligger så pass nära varandra. Något som han tycker är viktigt i ett samhälle. Efter att ICA flyttat in i sin nya butik hoppas Erik på att deras gamla lokal tas över utav någon som kan hjälpa till att stärka handeln i Älvsbyn och locka hit kunder från andra kommuner. Exempelvis KappAhl.

– Att få hit ett starkt riksvarumärke, det attraherar kommunen, berättar han.

Sedan övergick han till dom trender som för tillfället pågår inom handeln. Bland annat så har vintage/second hand, tjänster och resor blivit allt mer populärare. Även e-handeln och telefonanvändandet har sett en ökning.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.