Älvsbyborna pekar ut riktningen för Kanis – vill bygga om logen till vandrarhem

31 MAR 2014
Skrivet av :
Benny Karlsson pekar framåt.

Benny Karlsson pekar framåt.

Krögaren Benny Karlsson pekar framåt. Arbetsledaren på Älvsbyns Fastigheter, Lars Nyberg, likaså. Få älvsbybor säger emot. Från att för bara några år sedan ha varit ett iskallt problembarn i kommunens fastighetsbestånd har Kanis återigen blivit ett stekhett utvecklingsområde.

– Vi får inte stanna upp nu när vi fått upp farten, säger Nyberg, som gärna ser en nedfart till och att gamla Kanislogen byggs om till en typ av vandrarhem  eller lägerboende.

Lars Nyberg vill bygga om Kanislogen till ett lågprisboende.

Lars Nyberg vill bygga om Kanislogen till ett lågprisboende.

Nya husvagnsplatser. Nytt servicehus. En fungerande krogverksamhet. Attraktivare pister med hopp-park. Fantastiska spår för längdskidåkning. Ja, mycket har hänt på Kanisberget de senaste två åren. En slumrande anläggning har vaknat till liv och börjar snart andas samma puls som under värsta Stenmarks-febern i slutet på 1970-talet.

Hårt tryck på liftarna och långa köer på Kanis.

Hårt tryck på liftarna och långa köer på Kanis.

Alla husvagnsplatser har varit bokade och trycket till kommande säsong är hårt (se separat inlägg).

Men det finns en önskan om mer. Önskemål som gärna får uppfyllas å det snaraste.

Arbetsledaren Lars Nyberg följer Stenmarks råd, ”Hä bar å åk”, nu när Kanis blir allt populärare för var dag som går. För hans del gäller inga planerade stoppsladdar eller fegåkning.

– Det skulle vara fantastiskt kul om vi fick resurser att snabbt utveckla Kanisområdet än mer. Då handlar det inte bara om vinteraktiviteter. Vi ska göra området attraktivt även sommartid.

Kan Kanis få ytterligare liftar och nedfarter inom en sanr framtid..?

Kan Kanis få ytterligare liftar och nedfarter inom en sanr framtid..?

En sak som Nyberg funderat över är att förvandla gamla Kanislogen till ett lågprisboende. En typ av lägergård eller vandrarhem så att föreningar och grupper kan förlägga sina vistelser till Älvsbyn utan att det kostar både skjorta och stavar.

– Det finns en efterfrågan och med vårt läge nära kustkommunerna så är det fullt möjligt.

Älvsbyn har ju dessutom fördelen av att ha stambanan runt knuten och skidbacken så nära järnvägsstationen att även presumtiva långväga besökare kan staka sig fram från tåget till liften.

Ett annat önskemål från Nybergs sida är att snabbt fixa ytterligare en nedfart på bergets sluttning.

Inger Lundberg, Anne Stenlund och Johannes Granström, folkpartiet liberalerna, ser gärna att en utomhuspool byggs på Kanis.

Inger Lundberg, Anne Stenlund och Johannes Granström, folkpartiet liberalerna, ser gärna att en utomhuspool byggs på Kanis.

Inger Lundberg, folkpartiet liberalerna (som för övrigt medverkade på Kanisdagen) drar inte i någon nödbroms. Tvärt om. Hon vill trycka ännu hårdare på gaspedalen.

– Älvsbyn nya utomhusbad ska förstås placeras på Kanis, menar hon och tillägger:

– Men allt behöver förstås inte bekostas eller drivas av kommunen. Bäst är ju om någon privat entreprenör ser möjligheterna och visar intresse för utvecklingen av Kanis.

Även Centern och Vänstern passade på att smygstarta sin lokala valrörelse under Kanisdagen.

– Vi har frågat älvsbyborna vad de anser viktigast. Självklart har det blivit mycket prat om utvecklingsmöjligheterna på Kanis. Men även mycket annat. Det ska bli spännande att läsa alla svar, tycker Matilda Wiklund, centerpartiet.

Även för Matilda Wiklund, centern, blir Kanis en allt smakfullare anläggning. Här syns MAtilda tillsammans med partikollegorna Johan Johansson och Jan Öberg.

Även för Matilda Wiklund, centern, blir Kanis en allt smakfullare anläggning. Här syns Matilda tillsammans med partikollegorna Johan Johansson och Jan Öberg.

Vad tycker du som läsare..?

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.