Älvsby Endurance – steget mot den absoluta eliten

23 MAR 2014
Skrivet av :

Älvsby Endurance är en unik satsning som erbjuder möjligheter för längdskidåkare och skidorienterare nära den yppersta eliten att satsa på sin idrott.

– De aktiva får tillgång till kompetenta tränare, utrustning för att kvalitetsöka sin träning och stimulans samt konkurrens på träningar genom att ingå i en grupp, berättar Ulf Karlsson, team manager.

Träningsverksamheten är förlagd till Älvsby Folkhögskola där de aktiva kan samarbeta med eleverna på idrottslinjen vid Älvsbyns gymnasium.

– Det skapar möjligheter till bra matchning, förklarar Ulf Karlsson.

ÄB Ulf Karlsson

Älvsby Endurance riktar sig till längdskidåkare och skidorienterare som ligger precis under den yppersta eliten och därför saknar ekonomiska resurser att annars satsa helhjärtat. Tanken är att de genom halvtids- eller deltidsanställningar ska klara sin ekonomiska försörjning för att sedan kunna ägna resten av tiden till träning och utveckling av sin idrottsliga karriär.

I dag finns väldigt få sådana möjligheter, istället väljer många att trappa ner eller sluta.

Fyller ett tomrum

– Idén till projektet startade för några år sedan. Vi konstaterade att idrottslinjen behöver utvecklas samtidigt som stödet till elitaktiva som är på väg uppåt i sin karriär är begränsad. Här såg vi att vi kunde vara ett alternativ. Genom att skapa en grupp som vi beskriver i projektet når vi många fördelar.

Detta är första säsongen som Älvsby Endurance kör för fullt. Sex aktiva ingår i satsningen; längdskidåkarna Karl Edenroth, Adrian Bergström, Viktor Brännmark, Niklas Niska samt skidorienterarna Niklas Henriksson och Emma Bergström.

– Målet på sikt är åtta aktiva. Men inte fler. Det är en lagom storlek på gruppen. Eftersom utbildningen är tvåårig hoppas vi kunna fylla på med 3-4 åkare varje år, säger Karlsson.

Vinna-vinna-koncept

Responsen har varit god. Många välkomnar initiativet som blivit ett vinna-vinna-koncept.

– Idrottslinjen får ytterligare kompetens till sin verksamhet. Genom att vara nära den yppersta eliten i deras träning får tränare en större och förbättrad insikt i vad som krävs och de elever som finns vid idrottslinjen får genom närhet till elitaktiva seniorer en bra skolning in i sporten.

Även Älvsbyn som samhälle drar nytta av satsningen.

– Vi har ju bidragit till sex nya älvsbybor, konstaterar Karlsson med ett skratt och fortsätter:

– Att få hit unga, målinriktade elitaktiva som på sikt kan bli resurser i samhället upplevs väldigt positivt från kommun och näringsliv.

Nu är det bara att få tag i någon som vill investera i en rullskidbana på Kanis för att kunna utveckla verksamheten ännu mer.

Möjlighet till yrkeskarriär

Det finns också en trygghetsaspekt med i konceptet.

– Om någon väljer att bryta den idrottsliga satsningen har förhoppningsvis tiden hos oss gett honom eller henne yrkeserfarenheter och yrkeskompetens som de har nytta av. Men vår ambition är ju att så många som möjligt når sina idrottsliga mål och kan ta nästa steg mot den absoluta eliten, säger Ulf Karlsson.

 

Fakta Älvsby Endurance:

  • Riktar sig till de som vill satsa helhjärtat på längdskidåkning och samtidigt vill jobba en del, studera på distans eller enbart träna tillsammans med likasinnade och samtidigt ha full uppbackning från tränare.
  • Individuellt anpassat träningsprogram
  • Anställning hos ett lokalt företag som ger goda meriter i ett framtida arbetsliv
  • Träning några gånger i veckan med tränare och daglig träning med andra åkare
  • Grundläggande utbildning i träningslära, ledarskap och projektledning
  • Läger
  • Bra träningsmiljöer och fina anläggningar
  • Läs mer på www.alvsbyendurance.com

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.