Ny akademi för pitebondskans bevarande

17 FEB 2014
Skrivet av :
Peter Englunds rivaler? En ny språkakademi är på väg att bildas av bland andra; fr.v. Brith Fäldt, Henry Björk, Eva Johansson och Jan-Olof Hedström. saknades gjorde Camilla Kirch Norén och Sigvard Granström) Alternativa rubriker:

Peter Englunds rivaler? En ny språkakademi är på väg att bildas av bland andra; fr.v. Brith Fäldt, Henry Björk, Eva Johansson och Jan-Olof Hedström. (saknades gjorde Camilla Kirch Norén och Sigvard Granström) 

En ny akademi, med säte i Husavan utanför Arvidsträsk, är under bildande.

– Vårt gemensamma intresse är att vi brinner för dialekten, pitemålet, och vill att den ska fortsätta finnas, berättar Eva Johansson.

Idén föddes efter ett inlägg på Facebook, i gruppen ”Vi som talar Pitebondska” (med drygt 2000 medlemmar och startad av Camilla Kirch Norén från Vistträsk), där Henry Björk skämtsamt kastade fram förslaget. Men skämtet blev allvar eftersom många nappade idén. En av dem var Eva Johanson.

– Det känns jättespännande. Jag brinner för att bevara Pitemålet till eftervärlden. Vi är ju den sista generationen som kan dialekten.

Förra veckan samlades några personer i Husavan. Det var Brith Fäldt, Henry Björk, Eva Johansson och Jan-Olof Hedström som också utgör arbetsgruppen som ska förbereda bildandet av en ideell förening, som ska heta Pitemålsakademin. I gruppen ingår även Camilla Kirch Norén och Sigurd Granström.

Akademin ska arbeta för att öka kunskaperna om och i pitemålet.

– Då en akademi har till uppgift att främja någon eller några särskilda vetenskaper eller konstarter för dessas egen skull”, känns det som det rätta för pitemålet, som väl kan sägas vara både en vetenskap och en konstart, tycker Eva.

Under förra veckans möte var självklart pitemålet ”huvudspråket”. Mötet handlade om stadgar, akademins uppgift och hur gruppen ska anordna ett större möte, där en styrelse kan väljas.

– Sedan, med fler deltagare och en demokratiskt vald styrelse, är det dags att dra igång arbetet med att ”rädda pitemålet”!

I Norrbotten finns, sedan tidigare, bland annat Paltakademin och Bastuakademin.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.