Jul-älgen från Älvsbyn gör succé

07 FEB 2014
Skrivet av :

nnpy7csb29w8nrnh4y44Filmen A Christmoose Story, som till stora delar spelades in i Älvsbyn, hade premiär i Holland och Belgien före jul. Nu är den nominerad till priset som bästa barnfilm på den prestigefyllda filmfestivalen i Berlin som inleddes på torsdagen.

– Filmen kommer också att dubbas på svenska, berättar Per-Erik Svensson, ansvarig för långfilm och tv-drama vid Filmpool Nord.

Två av Filmpool Nords samproduktioner tävlar på en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler, Berlin International Film Festival, Berlinale. Sofia Norlins Ömheten tävlar i sektion Generation 14plus om den prestigefulla Kristallbjörnen. Det andra norrbottniska bidraget A Christmoose Story av den holländska regissören Lourens Blok tävlar i sektionen Generation Kplus. På festivalen visas dessutom tre norrbottniska filmer under European Film Market.

– Jätteroligt att två av våra filmer är med i tävlan. Det innebär att de barn- och ungdomsfilmer som vi satsar på har hög kvalité. A Christmoose Story är en internationell samproduktion mellan Holland, Belgien och Sverige. Stora delar av filmen är inspelad i Norrbotten. Filmen hade premiär i Holland och Belgien innan jul och den har gått väldigt bra.

Filmpool Nords vd Susann Jonsson är nöjd med resultaten:

– Det är imponerande att Norrbotten, en region i Europas geografiska periferi, förmår att göra sådant avtryck på en av Europas största filmfestivaler. Det är resultatet av många års hårt arbete. Två tävlande filmer och dessutom flera filmer visas på marknaden: Kjell-Åke Anderssons senaste film Mig äger ingen, Elisabet Gustafsson kommande Krakel Spektakel och Tarik Salehs nya film Tommy.

Detta är tredje året i rad som Filmpool Nords samproducerade filmer tävlar i kategorin KPlus Generation. Förra året tävlade Stephan Apelgrens Eskil och Trinidad och för två år sedan deltogIsdraken i regi av Martin Högdahl.

Sofia Norlins debutlångfilm Ömheten spelades huvudsakligen in i Kiruna under vintern 2012. Sofia

har både regisserat och skrivit filmens manus. Ömheten handlar om Markus (Sebastian Hiort Af Ornäs) som lever för rostiga karosser och skrikande motorer. Men när han blir utkastad från fordonsprogrammet återstår bara arbete i gruvan. Samtidigt ska hans hemstad Kiruna flyttas och ett nytt samhälle ska byggas. Filmen följer några ungdomar under en viktig period i deras liv. I rollerna ser vi bl.a. annat Sebastian Hiort Af Ornäs (känd från filmen Sebbe), Lina Leandersson (känd från filmenLåt den rätte komma in), Alfred Juntti (debutant från Luleå)och Ella Nordin (debutant från Kiruna). Filmen hade svensk premiär 6 december.

Ömheten är producerad av Olivier Guerpillon på DFM i samproduktion med Filmpool Nord AB, Telia, Dagsljus, Europa Sound&Vision, i samarbete med Sveriges Television, Non Stop Entertainment och Stockholms Internationella Filmfestival. Filmen har även fått stöd från Svenska Filminstitutet och Film i Västernorrland.

Lourens Bloks film A Christmoose Story spelades in i Älvsbyn under vintern 2013. Filmen berättar om vänskap mellan en pojke och en älg. En livs levande, talande, älg kraschar genom taket hemma hos nioåriga Max. De blir vänner, på riktigt; i vått och torrt. Men det är inte enkelt att ha en älg till vän; en jägare vill skjuta älgen och Tomten dyker upp och vill ha sin älg tillbaka.

Filmen produceras av Lemming Film / Eva Eisenloeffel i samproduktion med AB Svensk Filmindustri / Karl Fredrik Ulfung, Davaj Film / Anna Björk, Filmpool Nord / Per-Erik Svensson. Davaj Film och Filmpool Nord är filmens norrbottniska samproducenter. Dessutom är det norrbottniska bolaget Salmonfox filmens service-producent. Svensk Filmindustri AB är ansvarig för filmens distribution i Sverige.

Berlins filmfestival pågår 6 – 16 februari: http://www.berlinale.de/en/HomePage.html

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.