Stor japansk invigningsfest i Nattberg

17 FEB 2014
Skrivet av :

UPPDATERAD MED BILDEXTRA OCH KOMPLETTERANDE TEXT: Det var stort kalas när det japanska däckföretaget Yokohama invigde sitt ”Test center of Sweden” i Nattberg på måndagskvällen.

Sushi och saké stod på menyn för de närvarande. Eventet pågår i fyra dagar och totalt är 350 gäster inbjudna. Däribland ett stort antal motorjournalister från hela världen.

Något försenade p.g.a gäster som försenats av det dåliga väglaget klev Corporate officer Mr Osamu Mikami från Yokohama upp i talarstolen och förkunnade att nu hade man gått i land med att bygga sitt första testcentrum utanför Japan för vinterdäck just här i Nattberg, ca 3,5 mil västerut från Älvsbyn.

Sedan avlöstes tal av flera chefer inom Yokohama, följt av Landshövdingen Sven-Erik Österberg. Komunalrådet Helena Ölund och Jonas Jarlar VD för Arctic Falls, som passade på utöver tal att överlämna gåvor till Yokohama Corporate officer Mr Osamu Mikami innan man klippte det röda bandet.

Sedan hölls det en öppningscermoni  av Sakéfaten där alla bjöds på Saké samt ett böljande Sushibord.

 

Anläggningen i Nattberg är Yokohamas första egna testanläggning för vinterdäck utanför Japan. Under måndagskvällen fanns runt 150 inbjudna gäster på plats. Ytterligare 200 kommer under veckan!
Pär Jonsson, näringslivschef, har tidigare berättat om asiatiska företags investeringsvilja i Norrbotten om rätt förutsättningar ges. Nu har det första konkreta exemplet i kommunen förverkligats tack vare Arctic Falls framgångsrika arbete.
Så här skrev Pär Jonsson i en krönika för en tid sedan: ”Globalt väntas bilförsäljningen växa från 83 miljoner sålda bilar år 2013 till 116 miljoner sålda bilar år 2020. En ökning med 50 procent de kommande 6 åren. Förklaringen stavas KINA, sedan år 2009 världen största bilmarknad. År 2000 såldes det 1,8 miljoner bilar i Kina. År 2013 ökade det till 21 miljoner och år 2020 väntas siffran öka till 34,7 miljoner bilar per år. ….Våra konkurrenter och möjligheter finns ibland på andra sidan jordklotet. Ska vi stärka vår egen kommun blir samverkan i region allt viktigare.
Läs hela hans krönika här…http://alvsbynsnaringsliv.wordpress.com/2014/01/
Jonas Jalar, VD, för Arctic Falls, sken förstås, med all rätta, som ett norrsken i vimlet. Men även om eventet handlade om tester av däck så förekom en och annan fråga av annan art. Exempelvis ställde en tysk journalist följande fråga till undertecknad fotograf: ”Hur långt är det till Polcirkeln?”

Vi återkommer också om någon dag med rörliga bilder och intervjuer från eventet. En produktion som görs av kommunens egen informationsavdelning.

 

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.