Försvarsmakten gästade årets första företagarfrukost

06 FEB 2014
Skrivet av :

Under fredagen kickstartade företagarfrukosten tillsammans med ett par anställda vid försvarsmakten i Norrbotten. Anledningen till detta var för att dessa hade blivit inbjudna för att bland annat berätta om försvarsmaktens roll i samhället.

Under fredagen var det dags. Då anordnades årets första företagarfrukost. Närmare 50-talet företagare befann sig på Polar Hotell för att äta frukost och lyssna på dagens inbokade föreläsare. Månadens frukoststema handlade om försvarsmaktens roll i Älvsbyn och hur viktig den är för samhället. Dagens talare bestod därför av Ulf Lindgren från F21, Mats Hakkarainen från Vidsel Test Range (RFN) och Jan Lundberg från I19.

Ulf Lindgren från F21 kom till årets företagarfrukost för att berätta om bland annat samarbetet med Älvsbyns kommun

Ulf Lindgren från F21 kom till månadens företagarfrukost för att berätta om bland annat samarbetet med Älvsbyns kommun

RFN satsar på minst 30 år till

Ulf Lindgren började med att berätta om samarbetet med Älvsbyns kommun och andra kommuner där man bland annat arbetar med Vidsel Test Range:s utveckling och hur man ska synas på bästa sätt. Vidsel Test Range hette tidigare Robotförsöksplats Norrland, RFN.

– Och det jobbar vi regelbundet med. Vi träffas ett par gånger per år och diskuterar om detta, berättar Ulf.

Vidsel Test Range är mitt inne i en storsatsning på anläggningen. Sist basen genomgick en upprustning var för drygt 30 år sedan. Nu har man valt att satsa över 300 miljoner för att trygga robotbasens framtid.

– Så nu lever vi i minst 30 år till, säger Mats Hakkarainen.

Vidsel Test Range har drygt 170 anställda. Men förhoppningarna är att fler väljer att stationera sig där i framtiden. Och än så länge ser Mats positivt till detta.

– Just nu har vi en plats ute som maskinförare till diverse fordon. 150 personer har sökt, varav den som befinner sig längst ifrån bor i Bohus. Så det är en attraktiv arbetsplats, berättar han.

Mats Hakkarainen berättade om försvarets satsning på Vidsel Test Range

Mats Hakkarainen berättade om försvarets satsning på Vidsel Test Range

Hoppas på att fler väljer karriär inom försvarsmakten

På plats fanns även Jan Lundberg från personalförsörjningen på I19 i Boden. Han berättade om den dalande trenden där bristen på rekryter är stor. Innan värnplikten avskaffades var det betydligt lättare att skaffa soldater. Nu gäller det att försöka attrahera människor till att välja en karriär som yrkessoldat.

I dagsläget ligger spotlighten medialt mycket på fordonsförare. Som exempelvis skulle kunna arbeta med detta även när dom inte är i tjänst, exempelvis som ambulansförare eller taxichaufför.

– Men det är bara en liten del av vad vi jobbar med och har att erbjuda, berättar Jan Lundberg och lägger till att deras utbildningar även skulle gagna kommunerna i det långa loppet.

Jan Lundberg från I19 arbetar med att locka fler människor till försvaret

Jan Lundberg från I19 arbetar med att locka fler människor till försvaret

Nästa frukost kommer att äga rum torsdag den 20 februari och kommer handla om ledarskap. Gästföreläsare kommer då att bestå av medlemmar från Luleå Hockeys ledarförbund.

TEXT: ROBIN NILSSON

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.