Folkfest som öppnar nya möjligheter

21 FEB 2014
Skrivet av :

LuleåSaik 6BILDEXTRA: Det var stjärnglans på isen. Folkfest på läktarna. Stolthet i ÄIF Hockey och 30-årsfirandet av ishallen blev så mycket mer än bara en match mellan Luleå och Skellefteå AIK.

– Det här inspirerar till att fortsätta arbetet för en utveckling av föreningen, säger Niklas Nilsson, ordförande i ÄIF Hockey.

LuleåSaik 5

När hände det senast att en förening i Svenska Hockeyligan mobiliserade hela sin trupp och stab för att ägna en hel dag till unga, gamla, skolelever och företagsledares fromma i en landsbygdskommun..? Jag vet inte. Men särskilt vanligt lär det knappast vara.

När ÄIF Hockey bjöd in Luleå Hockey till 30-årsfirandet av ishallen kom Lars ”Osten” Bergström och kompani inte bara med vimplar och idolbilder. Det blev så många fler och så mycket värdefullare gåvor i mjukvaruform till värdföreningen och kommunen.

Redan klockan 07:00 på morgonen deltog Stefan Enbom VD i Luleå Hockey på kommunens Företagarfrukost tillsammans med sportchef Bergström. Läs mer här…

Besök på Älvsbyhus. FOTO: Elisabeth Ennefors

Besök på Älvsbyhus. FOTO: Elisabeth Ennefors

Efter lunch väntade företagsbesök på Älvsbyhus för LHF:s ledning samtidigt som spelarna delade upp sig i grupper för att åka ut till kommunens skolor där de berättade om kamratskap och betydelsen av näringsriktig kost. Sedan blev det autografskrivning på badhuset. Transporterna bjöd Älvsbyhus på liksom lunchen.

Genom torsdagens handling visade Luleå Hockeys spelartrupp och stab en enorm ödmjukhet och en seriositet av sällan skådat slag.

Niklas NIlsson, ordförande, på kramhumör.

Niklas Nilsson, ordförande, på kramhumör.

Så sent som den 3 februari dök idolen Cam Abbott upp på en gemensam träning för pojkar födda -01 och -02 i Älvåkra ishall. Snacka om goda förebilder. Det är nästan som om Bruce Springsteen skulle knalla ner i musikföreningen SMÄKK:s replokaler på Forum en vardagskväll.

– Vi är fantastiskt nöjda över arrangemanget och samarbetet med Luleå Hockey. Men vi är också många inom ÄIF Hockey som lagt ner ett stort jobb för att göra detta möjligt, säger Niklas Nilsson.

30-årsfirandet för ishallen, en hall som skänktes av Älvsbyhus, är över. Men kalaset kanske ändå bara har börjat för ÄIF Hockeys del. Responsen kunde knappast ha blivit större. Fullsatt ishall. Nöjda besökare. Skratt och framtidstro. Plötsligt började det snackas om utvecklngsmöjligheter för den lilla hockeyföreningen i Norrbottens Pärla.

Pär Larsson kramades också.

Pär Larsson kramades också.

– Tidigare har samarbetet med Luleå Hockey mest varit sporadiskt. Men vem vet, det här kanske öppnar dörrar för ett mer regelbundet utbyte, hoppas Nilsson som inför matchen, tillsammans med eldsjälen Pär Larsson, passade på att hylla några av de personer som betytt mycket för ÄIF Hockey.

Helen Grahn, en viktig eldsjäl iinom ÄIF Hockey.

Helen Grahn, en viktig eldsjäl iinom ÄIF Hockey.

Därför blev det hyllningstal och blommor till Runo Berglund, Roger Berglund, Lennart Carlberg, elitdomarna Linus Öhlund och Gabriella Grahn samt driftiga Helen Grahn.

Gabriella Grahn hyllas...

Gabriella Grahn hyllas…

Dessutom hade ÄIF Hockey den goda smaken att i matchprogrammet nämna alla föreningar inom ÄIF. Före matchen fick konståkningsklubbens aktiva visa upp sig och för kaffeserveringen svarade ÄIF:s fotbollsdamer.

Älvsbyn toppar länets lista över näringslivsklimatet i Norrbotten. Undrar om inte klimatet i föreningslivet minst lika varmt och gott!

PS! ÄIF Hockey levererar inte bara elitspelare och elitdomare. I Helen Grahn och Mimmi Ovefalk har de även två speaker-röster av elitserieklass!

Se bildspel från folkfesten nedan:

FOTO: ROBIN NILSSON OCH TONY BERGLUND

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.