Vabbandet ökar i Älvsbyn

27 JAN 2014
Skrivet av :

FOTO: FÖRSÄKRINGSKASSANS PRESSTJÄNST

FOTO: FÖRSÄKRINGSKASSANS PRESSTJÄNST

Vabbandet (vård av barn) ökar i Älvsbyn. Under 2013 stannade kommunens småbarnsföräldrar i genomsnitt hemma 3,9 dagar per barn. En kraftig ökning från året dessförinnan och det högsta uttaget på mycket länge men ändå under riksgenomsnittet.

Enligt Försäkringskassan beror ökningen, som är landsomfattande, på att virusinfektioner slog till i större omfattning än vanligt under 2013 och att vabbappen har gjort det enklare för föräldrar att ansöka om ersättning liksom borttagandet av vabbintyget.

– Det är bra att försäkringen används i rätt omfattning och som det var tänkt från början. Med hjälp av vabbappen och det slopade vabbintyget har vi gjort det enklare för föräldrarna. Vi ser att det är många fler som fullföljer sina ärenden och begär ersättning, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Försäkringskassans appar underlättar ansökan om vabb.

Försäkringskassans appar underlättar ansökan om vabb-ersättning

Vabbsiffrorna för 2013 visar på ett nytt rekord. För hela Sverige har antalet vabbdagar ökat med en halv dag per barn jämfört med 2012. Försäkringskassan har sammanställt en lista med enkla tips som underlättar vabbandet. Under 2013 tog Sveriges föräldrar ut fyra vabbdagar per barn och år jämfört med 3,5 dagar 2012.

Värsta månaden är februari. Då insjuknar flest barn. Därför kallas månaden för vabbruari.

– För att underlätta vabbandet kan man dela upp dagen. Det går att själv ta ut en halv dag och överlämna den andra halvan till exempelvis någon närstående, säger Niklas Löfgren.

Februari är den månad som svenska föräldrar vabbar mest. Här grafik över "Vabbruari" 2012.

Februari är den månad som svenska föräldrar vabbar mest. Här grafik över ”Vabbruari” 2012.

Försäkringskassans tips inför Vabbruari:

  • Ladda ner vabbappen till smarta mobiler.
  • Vabba varannan dag.
  • Ha fasta vabbdagar som innebär att du i förväg vet att du vabbar om det behövs.
  • Planera utifrån arbetsuppgifter och aktiviteter vem som ska vabba de närmaste dagarna.
  • ”Vobba”. Det går att arbeta och ta hand om ett sjukt barn men du kan inte ta ut ersättning från Försäkringskassan för de timmar du arbetar och får lön från din arbetsgivare. Vabb-ersättningen kan kombineras med arbete eftersom den kan tas ut för delar av dagen.
  • Mor- eller farföräldrar eller någon annan närstående kanske kan rycka in? Du kan överlåta din rätt till ersättning till någon annan som avstår från arbete för att ta hand om barn.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten, före måltid, efter toabesök och efter utelek. Hjälp gärna de mindre barnen med detta.
  • Hosta/nys i armvecket eller i en pappersnäsduk (som du genast slänger).
  • Utelek minskar risken för luftburen smitta.

 

Så många dagar är vi hemma med varje barn i Norrbotten

Pajala 2,5

Haparanda 2,6

Jokkmokk 2,8

Övertorneå 3,2

Arvidsjaur 3,3

Överkalix 3,3

Piteå 3,8

Gällivare 3,8

Älvsbyn 3,9

Boden 4,1

Kalix 3,9

Kiruna 4,3

Luleå 4,7

Arjeplog 4,9

Snitt för Norrbotten: 4,1

Källa: Försäkringskassan

 

vabb lan

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.