Rolf Lassgård återvände för att filma i Älvsbyn

22 JAN 2014
Skrivet av :

Än en gång kommer Älvsbyn att gestaltas på vita duken. Denna gång är det regissören John Olsson som har valt Norrbottens pärla som inspelningsplats för ett antal scener i sin kommande film Miraklet i Viskan. Med sig har han skådespelarveteranen Rolf Lassgård i huvudrollen som Bjarne Nyman.

– Bjarnes egen dröm är att skaffa sig en egen lastbil en riktig jävla plogbil som han kan köra på vintern och tjäna pengar på. Filmen är en slags släktskröna, familjedrama och komedi, berättar Rolf Lassgård.

1996 fick Älvsbyn besök av ett filmteam med regissören och före detta älvsbybon Kjell Sundvall i spetsen. Då med bland annat skådespelarna Rolf Lassgård, Lennart Jäkel och Helena Bergström. Filmen, som fick namnet Jägarna, spelades in lite här och var i Älvsbyns kommun och har visats över hela världen. Nu snart två decennier efter inspelningen har Rolf Lassgård återvänt till Älvsbyn för att spela in filmen Miraklet i Viskan.

– Det är jätteroligt att vara här igen. Jag har åkt förbi några gånger men inte stannat till. Jag kommer ihåg väldigt mycket härifrån som Hundberget och centrum, säger Rolf Lassgård.

– Vi har valt Älvsbyn eftersom vi inte har snö i Sundvallstrakten där vi filmat övriga delar. Då tänkte jag att i Älvsbyn finns det alltid snö den här årstiden. Därför garderade vi oss med inspelningar här, säger John Olsson filmens regissör.

– Vi har valt Älvsbyn eftersom vi inte har snö i Sundvallstrakten där vi filmat övriga delar. Då tänkte jag att i Älvsbyn finns det alltid snö den här årstiden. Därför garderade vi oss med inspelningar här, säger John Olsson filmens regissör.

”Han är en dröm att arbeta med”

John Olsson, filmens regissör, har tidigare arbetat med filmer allt från Möbelhandlarens dotter till Wallander. Han har också blivit guldbaggenominerad för sitt fotograferande. I denna film är han inte bara regissör utan även också filmens fotograf.

– Jag har varit fotograf i 40 år, så det känns som en fördel att få det jag vill direkt i kameran, säger John Olsson.

Filmens handling utspelar sig under flera årstider, men Rolf Lassgård ser inga problem med att det är så långa uppehåll mellan inspelningstillfällena.

– Jag tycker faktiskt det är ganska bra. Det är som att rollen hinner mogna. Den roligaste perioden var efter försommarens första inspelningsperiod när vi under hösten kom tillbaka och filmen hade börjat ta form, säger Rolf Lassgård.

– Rolf Lassgård är väldigt professionell och lojal med filmen. Han är en dröm att arbeta med, säger regissören John Olsson.

_DSC0078_b

Under inspelningen var det första gången Rolf Lassgård körde en plogbil.

– Ska jag vara riktigt ärlig har jag inte fått köra ner plogen än. Det är Patrik Berggren från Bröderna Öhmans åkeri som handleder mig och kör den. Det ser nog bättre ut om Patrik kör plogen. Men det kändes riktigt läckert att köra plogbilen, säger Rolf Lassgård med ett brett leende under sin truckerkeps.

Älvsbyns kommun fick följa med filmteamet till inspelningsplatsen för att spela in ett videoreportage om teamets vistelse i Älvsbyn. Slutresultatet hittar du HÄR.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.