Ordning och reda, löning på fredag

15 JAN 2014
Skrivet av :

Att ha ett jobb att komma till varje arbetsdag är bra. Att komma till ett rent och snyggt jobb varje arbetsdag är bättre. Det är tack vare våra hårt arbetande lokalvårdare som vi får komma till just detta. En utav Älvsbyns alla lokalvårdare är Monica Vinberg som arbetar på Knut Lundmarkskolan. Ett ställe där ingen dag är den andra lik.

– Det kan vara jätteolika från dag till dag, det är tjusningen i det hela. Alla är olika, berättar Monica Vinberg.

Stök och oreda kan tära på en både fysiskt och psykiskt. Vare sig det är hemma eller på jobbet. Det kan exempelvis handla om den överfulla sopkorgen som snart välter, bananskalet som börjar lukta illa eller golvet som är täckt av smuts. Är man hemma kan man gå ut med soporna, hämta dammsugaren och skurmoppen och städa själv. Men är man mitt inne i ett viktigt arbete på jobbet är chanserna att man prioriterar bort det stora. Lider man av kvalsterallergi, mer känd som dammallergi, kan det dessutom resultera i ett astmaanfall.

Men tack vare våra lokalvårdare är arbetsplatserna och skolorna rena och fina så att vi andra kan arbeta och röra oss i en fräsch miljö. En av dom som bidrar till just en bättre och renare arbetsmiljö är Monica Vinberg.

Monica Vinberg gillar sitt arbete

Monica Vinberg arbetar med att vi ska få vistas i en fräsch miljö

Erfaren arbetare inom yrket

Monica har arbetat som lokalvårdare i närmare 23 år. Hon har arbetat lite här och där i Älvsbyn. Senast arbetade hon på boendet Ugglan. Men sen drygt ett år tillbaka bytte hon från Ugglan till Knut Lundmarkskolan.

– Att börja här var jätteroligt. Men det blev lite mycket i början, jag hade aldrig städat på en skola förut, berättar Monica.

Dagarna börjar med att Monica kommer till skolan klockan sex. Då börjar hon med att städa fritidslokalerna, innan barnen kommer vid åttatiden. Sen går hon runt för att städa där det behövs, innan hon går och städar matsalen. Efter att hon själv fått äta lunch fortsätter Monica sedan med arbetet. På tur står då klassrummen.

– Så det är full rulle hela dagen, berättar hon.

Den största delen av tiden arbetar Monica ensam. Men ibland kommer kollegan Elisabeth Hällgren, som vanligtvis arbetar på badhuset, och hjälper till.

– Men det skulle vara lite mer tid så att man bättre hinner med, berättar Monica och syftar på att skolan är rejält stor.

Städ4

Monica Vinberg trivs med sitt arbete

Lär känna nya människor

Knut Lundmarkskolan har ett förbud mot att använda uteskor inomhus. Detta för att det inte ska bli så mycket sand på golvet. Detta uppskattas stort av Monica.

– Det är ju bra. Dom glömmer ibland, men lär sig fort. När de kommer springandes och ser mig i korridoren så stannar de och tar av sig skorna, berättar hon och skrattar.

Tidigare har hon färdats över hela Älvsbyn för att arbeta. Men nu har hon en fast punkt där hon arbetar. Vilket hon gillar. Att byta från boende till skola är ett val som Monica inte ångrar. Sedan starten har hon lärt känna många nya människor, elever som lärare.

 

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.