Nina Burström fick in en fot i Älvsbyn

14 JAN 2014
Taggar : ,
Skrivet av :

Det är viktigt att se om sina fötter. För somliga kan det vara livsviktigt. Ett litet sår i foten kan resultera i ett som vägrar att läka. En av dom som behandlar fötter är Nina Burström på företaget Fotvården Nina Burström.

Någon gång i livet får vi alla problem med fötterna. Det kan exempelvis handla om sprickor under hälen, nageltrång, liktorn eller förhårdnad hud. Det är viktigt att ta hand om fötterna så att det inte förvärras. Är man diabetiker är det extra viktigt att se till att dom är i tipp-topp form. Har man diabetes förvärras bland annat blodcirkulationen i benen. Detta resulterar i att man kan få svårläkta sår både på fötterna och benen. Därför är det bra att undvika att få dessa sår genom att behandla sina fötter. Genom då att exempelvis besöka en fotvårdsspecialist.

Pausade i ett par år

Vid sekelskiftet bestämde sig älvsbybon och undersköterskan Nina Burström för att återvända till skolbänken. Hon var mammaledig och tillsammans med ett par väninnor diskuterade dom om vad Älvsbyn behöver. Svaret var glasklart: Fotvård. Hon bestämde sig därför för att läsa Medicinska Fotvårdsutbildningen på Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm mellan 2000-2001. Sen dess är hon en legitimerad Medicinsk fotvårdsspecialist.

I början av 2000-talet öppnade hon sin fotvårdsklinik i Älvsbyn. Men ett par år efter uppstarten bestämde hon sig för att lägga arbetet på is. Hon skulle nämligen bli mamma igen.

– Så det var därför jag la ner förra gången, jag blev gravid, berättar hon.

Nina Burström, legitimerad Medicinsk fotvårdsspecialist

Nina Burström, legitimerad Medicinsk fotvårdsspecialist

Nystart

Ifjol bestämde hon sig för att starta upp praktiken igen. Hon fick hyra en lokal i samma del av Älvsbyns hälsocentral som tandläkarna Georg Isaksson och Ingvar Brunström har deras praktik. Hon erbjuder behandling av olika fotproblem som vårtor, sprickor under hälen, nageltrång och andra besvär. I en behandling ingår bland annat fotbad, klippning, rensning och slipning av naglar. Samt avlägsning av förhårdnad hud. Behandlingen avslutas med fotmassage.

Ninas förhoppningar är att fler väljer att komma och ta hand om sina fötter. Vare sig man har något större problem eller inte. Inget är för litet.

– Vi alla, gammal som ung, man eller kvinna, behöver ta hand om våra fötter. Det är ju de trots allt som ska bära oss hela livet.

Tidigare har hon gjort hembesök hos kunder. Men då arbetsställningen ute på fältet är dålig tar kroppen skada. Därför har hon istället valt att prioritera äldreboenden och tagit bort de vanliga hembesöken.

Trycket är stort hos Nina

Trycket är stort hos Nina

Trycket är stort

Ända sedan uppstarten för två år sen har trycket varit stort. Gamla kunder kom tillbaka och nya dök upp. Sedan mars ifjol startade hon ett samarbete med landstinget och tar nu även emot remisser. Då hon befinner sig i samma hus som hälsocentralen har hon även ett nära samarbete med vårdpersonalen. Ser hon att en kund är i behov av läkarvård tar hon kontakt med personalen en trappa upp och berättar hur det ligger till. Likadant är det om vårdpersonalen ser att en patient är i behov av en fotvårdsspecialist.

– För kundens skull är det ju jättebra.

Trycket växer hela tiden och kunder fortsätter att komma. Nina hoppas därför att fler väljer att gå hennes väg och utbildar sig till fotvårdsspecialist, ett jobb som hon älskar starkt.

I dagsläget sitter hon även i styrelsen för Sveriges Fotterapeuter här i Norrbotten.

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.