En ordentlig Bellman på Forum

26 JAN 2014
Skrivet av :

BILDEXTRA: Under söndagskvällen besökte amatörteatern Chalmersspexet Älvsbyn. Detta för att framföra sin pjäs ”Bellman” för Älvsbyborna. Detta var den första gången som teatergänget besökte Älvsbyn. Men förhoppningsvis så är det inte den sista.

– Vi hade väldigt gärna kommit hit nästa år också, säger Erik Hardselius efter den lyckade föreställningen.

I år fyller Nybyns IK 70 år. Detta firar dom med olika evenemang utspridda under året, varje månad har ett eget tema. Under söndagskvällen kickstartade klubben jubileumsåret tillsammans med nordens största amatörteater, Chalmersspexet. Teatergänget från Göteborg bjöd Älvsbyborna på en resa till 1700-talets Stockholm med deras pjäs ”Bellman”.

Över 150 människor kom till Folkets Hus Forum för att titta på studenternas framträdande som var en blandning av komedi och tragedi.

En poetisk kamp och förälskelse bland dödliga

Pjäsen handlar om poeten Carl Mikael Bellman som precis har fått höra att en ny hovpoet ska utses. Detta är en plats som Bellman hemskt gärna vill knipa. Men under resans gång träffar han på adelsmannen och antagonisten Harlekin som också vill ha jobbet. De båda männen är som katt och hund och en kamp om platsen som rikets största poet börjar. Men vem av dessa går ut som segrare?

Under den tre timmar långa pjäsen fick publiken bekanta sig med bland annat urmakaren Jean Fredman och journalisten och springpojken Lorentz Mollberg. Både Fredman och Mollberg har båda förälskat sig i den skönaste nymfen av dom alla, fröken Ulla Winbladh, som helst av allt vill bli rikets första kvinnliga polis.

Man får även träffa på krogägaren Johanna Anna Pripp som älskar pengar och drömmer om att starta sitt eget bryggeri, polismästaren Nils Henric Liljensparre, den sköna kungen Gustav III och dennes mer sadistiska kusin drottning Katarina II.

Tagna med storm

Pjäsen bjöd på en skrattfest med referenser från både nutid och dåtid. Emellanåt stämde skådespelarna upp i sång och tillsammans med orkestern bjöds det på igenkännbar musik, dock med nya texter. Publiken blev tagna med storm och mellan dom fyndiga replikerna och de höga tonerna hördes visslingar och högljudda applåder som sedan övergick till stående ovationer.

Älvsbybo som antagonist

Rollen som Harlekin spelas av Erik Hardselius från Nybyn. I början av januari publicerade vi på Älvsbyn Just Nu en krönika av Erik där han bland annat berättade om hur han hamnade i Chalmersspexet. Krönikan kan du läsa HÄR.

 

Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.