Utbildning med hjälp av lokala hjältar

21 DEC 2013
Skrivet av :

Nyligen hölls en kunskapsdag om näringslivet i Älvsbyns kommun och om lokalt ledarskap. Deltagare var kommunens samtliga enhetschefer och dagen visade på hur viktigt det befintliga näringslivet är.
Medan andra inlandskommuner har halverat sin befolkning de senaste 30 åren har Älvsbyns kommun klarat sig relativt bra.
IMG_2079b

– Vi har en tradition av starka företag i kommunen och ville visa internt hur viktiga de är för Älvsbyns utveckling och fortlevnad, säger Magnus Nordström, kommunchef.
IMG_2089bb
Dagen började uppe på Vidsel Test Range eftersom det planeras att göra investeringar för flera hundra miljoner kronor de kommande åren där. Många gäster från hela världen besöker flygbasen. Med sina 6000 gästnätter per år är de det företag som genererar näst mest turistgästnätter i kommunen.

Alla är olika – utom jag…

IMG_2066b
Senare på dagen berättade Mattias Lundberg, som är psykolog och född och uppvuxen i Älvsbyn, om sina tankar kring ledarskap, personlighet och roller på jobbet.
Vi måste hela tiden förhålla oss till andra människor vare sig vi vill eller ej. Vår personlighet har avgörande betydelse för hur vi klarar oss på arbetet och det finns nog behov av alla möjliga typer på arbetsplatsen.

– Vi reagerar olika eftersom vi har olika minnesspår med oss från livet. Dessutom plockar vi fram helt olika saker ur våra minnesspår, berättade Mattias Lundberg.

Älvsbyhus är Sveriges största hustillverkare
IMG_2094b
Nils Sundström som är teknisk chef på Älvsbyhus berättade bland annat om att det första Älvsbyhuset levererades 1960. Det huset står än idag kvar på sin gata i Älvsbyn. Sedan dess har drygt 37 000 hus byggts och levererats runt om i Sverige, Finland, Danmark och Norge vilket gör dem till Sveriges största hustillverkare.

– Vi har 288 anställda varav 151 arbetar i Älvsbyn. Älvsbyfabriken är huvudfabriken och övriga fabriker i Skåne, Värmland och Finland är mer av monteringsfabriker, säger Nils Sundström, teknisk chef på Älvsbyhus.

500 ingenjörer hos Arctic Falls

IMG_2098b
30 % av vintertest i världen sker i Sverige. Biltestbranschen omsätter cirka 1 miljard kronor per år i Sverige och då är säsongen bara ungefär fem månader.
Biltestföretaget Arctic Falls i Älvsbyn är störst i Sverige på bildäckstester. Idag är ungefär hälften av deras verksamhet just däcktester. Flera av världens största däcktillverkare testar sina däck på Arctic Falls olika anläggningar i Älvsbyns kommun.

– Ungefär 500 ingenjörer jobbade hos oss förra säsongen (2012/2013), säger Jonas Jalar, vd Arctic Falls.
Arctic falls är också det företag som genererar flest turistgästnätter per år i kommunen, 7500 gästnätter.
Har köpt 3 vindkraftverk

IMG_2104b
Polarbröd jobbar med stort fokus på hållbarhetsfrågorna.

– Sommaren 2011 besökte vi politikerveckan i Almedalen i hållbarhetsfrågor. Vi visste att vi var duktiga men där insåg vi att vi måste bli ännu bättre, säger Karin Bodin, vd Polarbröd.
Polarbröd ska bli självförsörjande på grön energi. De har via systerföretaget Polarkraft köpt tre vindkraftverk som sätts i drift i år (2014) vilket kommer att täcka 80 % av bageriets totala elkonsumtion. De jobbar också med fossilfria transporter där järnvägen ska användas för långa transporter och el och raps ska användas vid drift av lastbilar för lokala transporter. Polarbröds syfte är att skapa möjligheter att äta gott och sunt nu och i generationer.
Text och foto:
Peter Lundberg

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.