Spännande räddning av julavslutningen

Under tio veckor har Älvsbyns ungdomsbrandkår haft övningar. Varje söndag. Tillfällen där de tappra tonåringarna fått lära sig allt från släcka brand i kläder, hjärt- och lungräddning samt vattenlivräddning. De har även fått besök av ambulansen och möjlighet att testa full utrustning med rökskydd – det vill säga med andningsmask – koppla ihop slangar, få fram vatten från bilarna och även fått vara ute med de ordinarie brandmännen på deras övningar.

 

– De har varit otroligt duktiga och mycket lyhörda på vad vi har sagt och gjort precis som vi lärt dem. Nån tyckte det var lite otäckt att prova andningsmasken. Men ingen har varit rädd, säger Jennie Nordström som är en av ledarna.

I går var det dags för dem att praktisera allt de har lärt sig under den intensiva hösten. Under två iscensatta övningar fick ungdomarna åka ut på skarpt larm. Först en  brand ute i terräng.  När de släckt den första elden och var på väg tillbaka till brandstationen kom ett nytt larm: ett hjärtstopp!

Som brandman måste man ständigt vara i beredskap, så väl tillbaka på stationen efter övningen fick Älvsbyns ungdomsbrandmän återställa bilarna, så de är redo för nästa larm.

– Nu har de jullov och sedan startar upp igen vecka 3, avslutar Jennie.

 

FOTO: Jennie Nordström

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.