Snart dags för julmarknad i Storforsen

IMG_6154b, Foto Peter Lundberg

På lördagen den 7:e december startar årets upplaga av julmarknaden i Storforsens vackra naturreservat i Älvsbyns kommun. I två dagar kommer Tomten att finnas på plats tillsammans med bland annat årets luciakandidater och utställare.

– Det är en liten och genuin marknad, inte så kommersiell, berättar Birgitta Forsman, marknadsgeneral.

För femte året i rad öppnar Storforsen dörrarna för ännu en marknad i julens tecken. Marknaden besöks varje år av ett par tusen besökare.

Tomten och Rudolf på plats

Tomten är populär att besöka under marknaden.

Tomten är populär att besöka under marknaden.

På plats kommer Tomten att finnas för att välkomna barnen i Tjirsakojan. Med sig har han en av sina tama renar.

– Stämningen i naturreservatet är magiskt och det blir nog ett riktigt härligt vinterväder och en marknad inbäddad i nysnö, säger Birgitta Forsman.

Hembakat och julbord

Förra året såldes karameller från Vidsel.

Förra året såldes karameller från Vidsel.

På plats kommer det att finnas ett flertal utställare som kommer att sälja slöjd och hantverk. Det kommer även att finnas försäljning av hembakat fika, bland annat i kaffestugan. Där kommer Vidsels bygdeförening och Vidsels lottakår befinna sig för att sälja fika och glögg. Om vädret är fint kommer det även att finnas hästskjuts som tidigare år.

Hästskjuts i reservatet

Hästskjuts i reservatet

Årets luciakandidater och kören Muskus 3:22 kommer att finnas på plats för att sjunga julsånger för besökarna, och när kvällen anlänt kommer Börje med vänner att underhålla i kapellet. För den hungrige som känner för att tjuvstarta med julbordet kommer hotellet att erbjuda det.

Gratis entré

 

Ifjol hade marknaden runt 2000 besökare under de båda dagarna. Parkering kommer att finnas för en liten avgift som går till Tväråselets AIF. Själva entrén till marknaden är gratis. Årets sponsorer är Sparbanken Nord och Handelsbanken som bland annat har skänkt marschaller som kommer att lysa upp vägen till marknaden.

– Alla är hjärtligt välkomna hit, säger Birgitta Forsman, marknadsgeneral.

Marknadsgeneral Birgitta Forsman

Marknadsgeneral Birgitta Forsman

 

TEXT/FOTO: Peter Lundberg

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.