Löpardrottningen Bahtas julklapp – svenskt medborgarskap. Nu är hon blå-gult medaljhopp i friidrotts-EM till sommaren

24 DEC 2013
Skrivet av :
Meraf Bahta hamnade i Älvsbyn efter att ha flytt till Sverige vintern 2009. I TV-sportens inslag (länk finns nedan) kan man bland annat se Bahta träna på Älvåkra :-) FOTO: HÄMTAT FRÅN FACEBOOK.

Meraf Bahta hamnade i Älvsbyn efter att ha flytt till Sverige vintern 2009. FOTO: HÄMTAT FRÅN FACEBOOK.

Hotad till livet flydde Meraf Bahta från Eritrea till Sverige och hamnade i Älvsbyn. På måndagen, dan före dopparedan, fick den numera hyllade friidrottsstjärnan och elitlöparen den bästa av alla tänkbara julklappar – ett svenskt medborgarskap. Numera bor hon på Västkusten och räknas som ett av de stora blå-gula medaljhoppen under friidrotts-EM till sommaren.

Älvsbyn Just Nu har tidigare skrivit om hennes öde. Meraf Bahta Ogbagaber är född i eritrianska Dekishahay 26 juni 1989, Trots sin unga ålder har hon upplevt många skrämmande saker. När hon kom till Älvsbyn i februari 2009 levde hon under dödshot.

– Det finns containrar och underjordiska hålor. Det är där jag kan hamna. Jag kan lika gärna ta mitt liv här om jag tvingas tillbaka till Eritrea, berättade hon till SVT:s reporter, Bernt Lagergren, som gjorde ett TV-inslag om henne.

Anledningen till dödshoten mot Bahta var att hon under en tävling i Spanien bestämde sig för att desertera från den eritrianska armén. Hon köpte en flygbiljett till Stockholm och hamnade på ett flyktingläger i Älvsbyn. Hon gjorde alltså sina första träningspass i Sverige på Älvåkras löparbanor.

Men hon var inte i säkerhet. Enligt Dublin-kommissionen fanns risken att hon skulle tvingas återvända till Spanien – det första EU-landet hon anlände till efter att senast ha lämnat Eritrea. Där hade med största sannolikhet en utvisningsorder väntat – till hemlandet som betraktade henne som desertör.

Räddningen blev ett telefonsamtal till svenska friidrottsförbundet som i sin tur kontaktade tränaren Ulf Björkund.  Han hade sett Bahta tävla och visste vilken talang hon är. Björklund tog henne till i sin villa i Stenungsund – samtidigt som han kämpade för att rädda henne.

– Det var en deprimerad flicka som kom. Livrädd, har han berättat för tidningen Göteborgs-Posten, GP.

Bahta hade då fått avslag på sin asylansökan. Men på något sätt lyckades Björklund få Migrationsverket att skjuta upp utvisningen. Han ordnade också ett jobb åt henne, vilket ledde till att hon – efter tre avslag – fick ett tillfälligt uppehållstillstånd 2010.

Under tiden fick hon tragiska besked om att båda hennes föräldrar fängslats i Eritrea. Hennes mamma dog en kort tid därefter bakom galler.

Efter år av skräck har tryggheten och glädjen hittat tillbaka in i Bahtas liv på nytt.

– Jag är väldigt lycklig i dag och behöver inte stressa över det (uppehållstillståndet) längre. Det har gjort mig starkare, säger hon till Kungälvsposten.
I samma intervju kallar hon familjen Björklund för sin ”riktiga familj” och är evigt tacksam till Ulf.
– Han har jobbat så mycket för mig. Utan honom … jag vet inte. Jag hade inte varit här. Jag hade nog inte levt.

I takt med att Bahtas livstillvaro stabiliserats har också resultaten på löparbanan förbättrats rejält. Hon tillhör i dag världseliten på medeldistansen 1 500 meter och vill inget hellre än att tävla för Sverige i VM i Moskva om tre veckor.

Bahtas  tid, 4.05,11, , vid tävlingar på 1 500 meter den gångna sommaren, hade räckt till VM-final 2011.

På måndagen, den 23 december,  beviljades Meraf Bahta svenskt medborgarskap. Det innebär att hon kan springa för Sverige vid EM i Zürich till sommaren.

– Jag är otroligt glad, jag har väntat på det här länge nu. Det här blir den absolut största julklappen jag får i år, säger Bahta till Göteborgspostens nätupplaga.

– Det blir helt klart en förstärkning till vårt landslag, säger förbundskaptenen Karin Torneklint till Aftonbladet.

Bahtas kvaliteer som talangfull friidrottare vägde tungt när Migrationsdomstolen gav henne dispens till ett förtida svenskt medborgarskap. Det krävs normalt fem års vistelse i landet.

Så lyder en del av beslutet:

”Med hänsyn till vad som framkommit om Meraf Bahta Ogbagabers idrottsliga prestationer bedömer migrationsdomstolen att hennes kapacitet ligger i nivå med medeldistanslöpare i världseliten”  

Läs även Expressen-reportern, Ludvig Holmbergs blogginlägg om Bahta genom att klicka här…

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.