Ljusen tändes för Julia – årets älvsbylucia

12 DEC 2013
Skrivet av :

BILDEXTRA: Älvsbyn har fått en ny Lucia. Klockan 19:00 höll Älvsby Lions Club sin traditionella luciakröning i Älvsby kyrka för att kora årets Lucia. Ett flertal människor hade trotsat vädrets makter för att titta på årets kröningsceremoni. Årets älvsbylucia blev Julia Lindström.

– Nu är hon här, Lucia och sina tärnor, berättade kvällens officiant Anna-Karin Thorngren Bergman.

20131212_lucia_066

För över 1700 år sedan föddes Lucia på ön Sicilien i nuvarande Italien. Lucia var en kristen jungfru som älskade Gud över allt annat. För det blev hon arresterad, torterad och slutligen dödad för. Hon dog den 13 december och blev efteråt helgonförklarad. Nu, i modern tid, firar vi henne den 13 december med ett så kallat luciatåg, som består av bland annat en Lucia och ett flertal tärnor.

Julia fick äran att gestalta Lucia

20131212_lucia_086

Under elva år har Älvsby Lions Club anordnat Älvsby Lucia. I år befann sig klubbens president Alf Granlund på plats för att presentera årets vinnare. Ett flertal människor hade samlats i kyrkan för att följa kröningen av den nya Lucian. Genom lottens makt blev det Julia Lindström som fick äran att gestalta helgonet iförd vit klänning, rött sidenband och en vacker ljuskrona.

– Det känns jättekul. Det var riktigt spännande, jag trodde inte att jag skulle bli det, berättade en glad Julia som fick hjälp av fjolårets Lucia, Lisa Eliasson, att förvandlas till Sankta Lucia.

Efter ceremonin bjöd deltagarna på musik. Ellen Eriksson ackompanjerade tärnorna på piano.

Stor eloge till Ellen & Miranda

20131212_lucia_121

Miranda Öhman och Ellen Eriksson.

Flera utav luciakandidaterna hade väldigt lite erfarenhet av att sjunga. Men lyckligtvis fick tjejerna hjälp av den rutinerade sångerskan Miranda Öhman och Ellen Eriksson. Duon fick hastigt hoppa in och träna tjejerna och trots den korta tiden vart slutresultatet mycket bra.

– Jag tyckte att det var jättebra, berättade pianisten Ellen, varpå sångerskan Miranda lägger till:

– Det är första gången för några, allt är som nytt. Dom var lite nervösa, men jag tycker ändå att dom var riktigt bra.

Om duon återkommer nästa år som sångpedagoger till luciakandidaterna återstår att se, men sugna är dom.

20131212_lucia_118

Åsa Vesterlund och får Sara Risberg.Lions Club Älvsbyn.

Från Lions sida är man mer än nöjda över duon Ellen & Mirandas arbete.

– Ellen och Miranda ska ha en jätteeloge för sitt duktiga arbete och för vad dom har gjort på så kort tid, berättar Åsa Vesterlund och får medhåll av sin kollega Sara Risberg.

Fullspäckat schema

Imorgon (fredag) väntar ett fullspäckad schema för Lucia och hennes tärnor som ska ut och lussa lite här och var i Älvsbyn. Schemat för fredagen ser ut som följande:

10:00 – Ugglan

11:00 – Nyberga

12:30 – Polar Hotell

13:00 – Sparbanken Nord

 

Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.