Intensiv gymnastikhelg i Älvsbyn

09 DEC 2013
Skrivet av :

UPPDATERAD: På lördagen arrangerar Älvsbygymnasterna årets Norrlandsmästerskap i kvinnlig artistisk gymnastik, följd av söndagens Anatoli Cup för 25 gången med drygt 120 startande.

Lördagens Norrlandsmästerskap i kvinnlig artistisk gymnastik genomfördes med 15 startande, varav sex var Älvsbygymnaster. Det var Anna Nilsson från Älvsby gymnasterna som tog hem två grensegrar och totalguldet, före Kajsa Söderberg och Linnea Åberg.

Älvsbygymnasterna dominerade Norrlandsmästerskapet

Under lördagens Norrlandsmästerskap i Artistisk Gymnastik tog tre av Älvsbyns tjejer hem tretton av femton medaljer genom årets Norrlandsmästarinna i mångkamp Anna Nilsson, silvermedaljören Kajsa Söderberg och bronsmedaljören Linnea Åberg. Med grenmedaljer inräknat fick Nilsson tre guld och ett brons, Söderberg tog tre silver och två brons medan Åberg tog två guld, ett silver och ett brons. De två återstående medaljerna gick till Sara Nilsson, Umeå GF, och Vilma Nyberg från GK Norra Norden.

Årets Norrlandsmästerskap arrangerades av Älvsbygymnasterna och till start kom femton gymnaster från Kiruna, Arvidsjaur, Älvsbyn och Umeå.

Ny norrländsk gymnastikdrottning korad
Två år i rad har numera 14-åriga Linnea Åberg vunnit Norrlandsmästerskapet i Artistisk Gymnastik, men i lördags var det dags för tronskifte. Klubbkamraten Anna Nilsson, 20 år, vann för första gången titeln som Norrlands gymnastikdrottning med 41,75 poäng efter en stabil tävling. På andra och tredje plats kom de 14-åriga klubbkompisarna Kajsa Söderberg och Linnea Åberg med 41,15 respektive 40,25 poäng. Fjärde platsen gick till 13-åriga Sara Nilsson, Umeå GF, med 37,65 poäng. Hon följdes av 15-åriga Vilma Nyberg från GK Norra Norden som slutade på 37,10 poäng i mångkampen.

Många svåra hopp
De fem svåraste hoppen utfördes av Anna Nilsson, Kajsa Söderberg, Elin Bergvall och Elise Pettersson från Älvsbyngymnasterna allasamt Sara Nilsson från Umeå. Av dessa fem hopp var det Kajsa och Sara som lyckades stå vid landningen, men det räckte ändå inte till grenguld på hopp. Åberg utförde dagens näst svåraste hopp och lyckades få så hög poäng att det räckte till guld i hopp. Dock fick hon och Sara Nilsson samma poäng och fick skiljas åt genom avdrag. Linnea hade mindre avdrag och vann därmed guldet. Silvret gick till Sara Nilsson och bronset till Kajsa Söderberg.

Trippel Älvsbyn i barr och fristående
I barr gick samtliga grenmedaljer till Älvsbygymnasterna. Guldet gick till Linnea Åberg, silvret till Kajsa Söderberg och bronset till Anna Nilsson. Svårast serie hade Elin Bergvall som gjorde ett svårare avhopp än övriga gymnaster. Hennes poäng räckte till en femte plats efter Wilma Nordlund från Arvidsjaur som slutade på fjärde plats i barr.

anna
På bom tävlade Anna Nilsson stabilt och fallfritt trots att hon lagt in en ny övning, rondat, och tog hem guldet före Kajsa som tog silver och Vilma Nyberg från Kiruna som tog brons. Svårast serie på bom hade Sara Nilsson, Umeå, följd av Linnea Åberg, Älvsbyn, men efter två fall vardera kunde de inte mäta sig med medaljörerna. De fick nöja sig med att ytterligare en gång landa på samma poäng och fick dela fjärdeplatsen i bom.

På fristående hade Åberg lagt in en ny voltlänga med handvolt sträckt frivolt med hel skruv och hon lyckade stå på den. Hennes och Sara Nilssons serie var dagens svåraste på friståendet, men segrare blev Anna Nilsson som tog hem guldet femton hundradelar före klubbkamraten Linnea. På tredje plats på friståendet kom Kajsa Söderberg. Sara Nilsson fick nöja sig med en femte plats, fem hundra delar efter Kirunas Vilma Nyberg som kom på fjärde plats i fristående.

Linnea och Marcus var starkast

Rekordmånga deltagare vid Anatoli Cup i Älvsbyn stoppade varken hemmatjejen Linnea Åberg eller Lulegymnasten Marcus Stenberg från att bli Cupsegrare i styrka och smidighet. Åberg vann dessutom sin egen klass för femtonde gången i rad.

När Älvsbygymnasterna arrangerade Anatoli Cup för 41:a gången kom 122 gymnaster till start! Det tidigare rekordet låg på 103 stycken, så det var en ordentlig ökning av antalet deltagare. Gymnaster från hela Norr- och Västerbotten samt Stockholm var på plats för att mäta sin styrka och smidighet. Nära 40 gymnaster var nybörjare medan den som deltagit flest gånger i tävlingen startade för 34:e gången. Många deltagare premierades vid prisutdelningen för att ha startat sex, åtta, tio och till och med 15 och 25 gånger.

 

Flickorna tävlade i sex olika klasser och pojkarna i fem. De två yngsta flickklasserna var också de största med 31 gymnaster i vardera klass. Klassen Flickor 4 var ovanligt stor denna gång med hela 16 deltagare. Totalt deltog 96 flickor och 26 pojkar, vilket också var rekordmånga på både flick- och pojksidan. Hemmaföreningen deltog med 27 gymnaster, varav ungefär hälften tävlade för första gången. De gjorde alla en jättebra insats.

En av grundtankarna med Anatoli Cup är att stimulera gymnasterna till att träna styrka och smidighet. Det är också meningen att de ska kunna jämföra sina egna poäng från tidigare tävlingar för att lättare se sin personliga utveckling inom området. Ju äldre de tävlande blir, undantaget veteranklasserna, desto svårare blir kraven för att få höga poäng. Över lag låg poängnivån högt i toppskiktet i de olika klasserna.

Trots svårare krav var det i klasserna Flickor 4 och Pojkar 3 som dagens Cupsegrare återfanns. 14-åriga Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, och 11-åriga Marcus Stenberg, Lulegymnasterna, velinar den flicka respektive pojke som fick dagens högsta totalpoäng. De vann, förutom guld i sina egna klasser, en inteckning i varsin vandringspokal med de fina poängen 94,83 respektive 98,66. Näst bästa placering av Älvsbyns gymnaster fick Anna Nilsson som kom tvåa i Flickor 5 med 70,01 poäng.

Elin Bergvall från Älvsbygymnasterna tävlade för 25:e gången och fick en stor pokal som pris för flitigt deltagande.

Text: Sterling Nilsson och Brittmari Åberg

Foto: Sterling Nilsson och Anders Åberg

Resultat

Norrlandsmästerskapet 2013-12-07

Anatoli Cup Resultatlista F1 dec13

Anatoli Cup Resultatlista F2 dec13

Anatoli Cup Resultatlista F3 dec13

Anatoli Cup Resultatlista F4 dec13

Anatoli Cup Resultatlista F5 dec13

Anatoli Cup Resultatlista P1 dec13

Anatoli Cup Resultatlista P2 dec13

Anatoli Cup Resultatlista P3 dec13

Anatoli Cup Resultatlista P4 dec13

Anatoli Cup Resultatlista P5 dec13

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.