Föreläsning med Lotta Holmgren

Konstnären Lotta Holmgren gästade Älvsby folkhögskola under torsdagen för att föreläsa och bjuda besökarna på en resa till hennes ateljé på Farfarsgården i Ajaur. Under resans gång fick de närvarande se olika konstverk som Lotta gjort och lyssna på en och annan anekdot.

Under torsdagskvällen samlades ett flertal människor på Älvsby folkhögskola för att lyssna på en föreläsning av konstnären Lotta Holmgren. Innan föreläsningen drog igång bjöds det på mjuk pepparkaka och kaffe. Under föreläsningen fick besökarna följa Lotta på en resa till hennes ateljé som befinner sig på Farfarsgården i Ajaur, Lycksele kommun.

Flera hundra, om inte flera tusen, människor har varit och besökt ateljén under åren. Bara i somras landade besökarantalet på närmare 700 stycken. Bland annat så gjorde en skolklass ett besök för att delta i hennes workshop, där temat var varulvar.

_DSC0011

Många projekt

Ibland får Lotta förfrågningar från företag om hon inte skulle kunna måla eller tillverka något sevärt till deras verksamhet. Bland annat så tog Lycksele Flygplats kontakt med henne och beställde något att pryda en av deras lokaler med. Resultatet blev Mästerflygaren, en 420×210 cm stor berguv i plywood. Hon har även varit med och utsmyckat caféet på ICA Supermarket i Storuman, Älvsbyns kommun, Pite Havsbad och Sita Bryggareförening i Stockholm med sin konst.

– Man kan få lite olika blandade uppdrag ibland, berättar Lotta.

Från hemmaplan till Holland

Men det är inte bara i Sverige som man kan hitta Lottas konst. Representanter från holländska hemmet Aurora Borealis, kontaktade Lotta och undrade om hon skulle kunna göra något till deras hem för funktionshindrade. Resultatet blev över förväntan, och för inte så länge sen kontaktade dom henne igen för att beställa ytterligare ett verk som skulle stå i ett av deras nya hem för äldre ungdomar med funktionshinder.

När konstverket var klart gjorde ledarna och de ungdomar som skulle bo i det nya huset en road trip till Lotta för att hälsa på henne och hämta skulpturen. Väl på plats bjöds dom på hemmagjorda våfflor med sylt och grädde.

Efter föreläsningen mottog Lotta en present från Älvsby konstförening. Sedan begav sig besökarna till Galleri K för att titta närmare på konstverken.

Lottas hemsida hittar du Här !

Text och bilder från Lottas vernissage på Galleri K hittar du Här !

TEXT & FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.