Förbud mot mobiltelefon under bilkörning

Från och med igår (1 december) kan du få böter om du använder mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning när du kör bil. Du får dock använda mobiltelefon om det inte ”inverkar menligt på framförandet av fordonet”. 

Regeringens beslut om att ändra i trafikförordningen trädde i kraft från och med den 1 december. Den som sms:ar, ringer eller mobilsurfar i bilen ska genom den nya lagen stoppas för att öka trafiksäkerheten.

Transportstyrelsen menar att genom de nya reglerna man till exempel inte kan sms:a, söka adresser på GPS eller mobilsurfa. Detta kan nämligen riskera trafiksäkerheten. Eftersom att det inte råder ett totalförbud mot mobiltelefoner under färd, tycker dock poliser och åklagare att det kan bli svårt att tyda den nya lagen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.