Det nya servicehuset vid Kanisbergets fot är under byggnad

05 DEC 2013
Skrivet av :

UPPDATERAD: Tidigt igår morse anlände det nya servicehuset till Kanisbacken. Under hösten färdigställdes grunden för att förbereda uppsättningen av huset, som nu äntligen står på plats. Huset är byggt av Älvsbyhus. Sedan kommer Älvsbyns Fastigheter AB att göra vissa kompletteringar. Den nya servicebyggnaden beräknas stå helt klar någon gång i slutet av januari.
20131205_kanis_005

– En kul utmaning för oss att konstruera någonting nytt, tycker Stefan Johansson, bygg-och produktionschef samt vice VD på Älvsbyhus.

Men han berättar också att det inte var någon självklarhet.

– Anders Nilsson, VD på Älvsbyns Fastigheter, var på oss. Efter att ha funderat ett tag föll vi till föga. Med facit i hand så känns det roligt att kunna göra någonting för Kanisbacken och vår hemkommun, säger Stefan.

servicehus 1

Älvsbyhus har levererat byggnaden i standardutförande med vissa anpassningar, inte minst vad beträffar ventilation- och värmesystem.

– Förhoppningsvis kommer en hel del människor att vistas samtidigt i huset. Då lär det också gå åt en hel del varmvatten. Så varmvattenberedaren är betydligt större än i ett normalt Älvsbyhus, säger Stefan med ett skratt.

Servicehus 4

Han berättar också att gaveln mot backen får en jättealtan med 3,5 meters djup. Den lär bli flitigt använd av soldyrkare framåt vårkanten.

Servicehus 6

Nöjd är också Anders Nilsson, VD på Älvsbyns fastigheter.

– Vi har köpt sex sektioner av Älvsbyhus. Tre i standardutförande. Övriga ska vi komplettera och utrusta.

Donny Wikman, servicetekniker, är en av dem som arbetar med att färdigställa den nya servicebyggnaden.

Donny Wikman, servicetekniker, är en av dem som arbetar med att färdigställa den nya servicebyggnaden.

Kök, duschar, tvättstuga och bastu är bekvämligheter som backens husvagnsgäster kommer att kunna ta del av från slutet av januari månad.

– För tillfället hyr vi in oss i stugan som ÄIF:s orienteringssektion har vid backen.

Trycket att få en husvagnsplats på Kanis är stort. Redan står 45 ekipage parkerade.

– Ja, det ringer folk varje dag, avslöjar Nilsson som dock medvetet vill ta det lite lugnt.

– Vi vill att allt ska fungera till husvagnsgästernas belåtenhet. Då kan vi inte ta emot för många innan allt är klart. Men visst känns det fantastiskt trevligt att så många vill söka sig hit. Vi möter så positiva reaktioner. Alla pratar väl om Kanis. Då är det roligt att jobba för mig och alla andra som brinner för anläggningen.

Någon prislapp på bygget vill inte Nilsson ge.

– Men vi har fått bra rabatt av Älvsbyhus, säger han.

Beröm får även Lotta Nilsson och Benny Karlsson som driver KAniskrogen.

– De gör ett jättejobb liksom Marcel Köppe som verkligen marknadsför Kanis på bästa sätt.

Närheten till all service på byn är ett av Kanis stora trumfkort.

– Vilken annan centralort har gångavstånd till skidbacken? Vi märker att folk gärna vill boka i grupper. Husvagnsturisterna följs ju ofta åt i gäng. Det ser riktigt lovande ut. Tänk också på alla som förmoodligen kommer för att besöka sina vänner som campar på Kanis. Älvsbyn är ju inte långt från kusten. VI märker också att många bodensare vill hit, berättar Nilsson.

TEXT: TONY BERGLUND OCH ROBIN NILSSON

FOTO: STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.