Äxter – gänget som bjuder på skratt

18 DEC 2013
Skrivet av :

Vad får du om du sätter sex kockar i ett kök och ber dom koka en soppa tillsammans? Antingen blir det ren kaos eller så blir det en underbart god älgköttsoppa. I teatersällskapet Äxters fall resulterade det i de sistnämnda scenariot.

– Med sex kockar blir det en väldigt bra soppa, konstaterar ordförande Andreas Wiklund, sällskapets högsta höns.

Älvsbyrevyn är en förening som har bjudit älvsbyborna på skratt mer än en gång de gångna åren. Sällskapet har tagit med besökarna på en komisk resa genom vår kommun, enda från Pungens kurva till kommunhuset. Men efter ett tag blev det stiltje i ett par år. Detta ledde till att ett galet gäng komiker bestämde sig för att starta ett eget teatersällskap.

Äxter in action

Äxter in action

Från lånat till eget

Gänget består utav Andreas Wiklund, Jan Lundberg, Erik Ellingsson. Annelie Lundberg, Bitte Lundström och Eva Lundström. Namnet på sällskapet blev Äxter och är taget från kusinerna Bitte och Evas ordförråd och betyder pigg och livfull på pitemål.

– Vi ville ha något på pitemål, något som var klatschigt, berättar Andreas Wiklund.

Starten 2009 började med framförandet av farsen ”Hemlighuset” av Stefan & Krister och som sen gick i repris 2012. I år valde man dock att gå sin egen väg och skapade därför farsen ”Den prästaktige tjufven”. Efter många om, men och det där kan vi nog inte ha med färdigställde de sex humoristerna sitt allra första manus.

Tjuven Isak (Andreas Wiklund) och Prästen Näshall (Erik Ellingsson)

Tjuven Isak (Andreas Wiklund) och Prästen Näshall (Erik Ellingsson)

Planerad show i Storforsen

Slutresultatet blev bra och sällskapet rosades av både kritiker och publik. Nästa steg kommer att tas på Hotell Storforsen den 5:e januari. Då kommer nämligen gänget att underhålla matgästerna under kvällen. I skrivande stund skrivs manuset och vad som kommer att dyka upp bland borden återstår att se.

TEXT: ROBIN NILSSON

FOTO: ARKIVBILDER

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.