Vilken ”skit-dag” det blev

19 NOV 2013
Skrivet av :

Hemlighus, toa, dass, klo och mugg, kärt barn har många namn. I dag har den internationella Världstoalettstolen uppmärksammats i media. Detta för att markera att en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalettstol. Något vi i västvärlden tar för givet.

Nu menar organisationen Svenskt vatten att vi måste börja värna om våra vatten och med det också sluta upp med att använda toalettstolen som en avfallshink som snabbt och enkelt spolar bort skräp så som tops, bindor och våtservetter.

tops

 

Ett kilo skräp per person

Faktum är att varje år spolar svenskarna ner cirka 7 000 ton med skräp i toalettstolen, närmare ett kilo skräp per person. Detta leder givetvis till onödiga kostnader i form av reparation och underhåll i kommunernas pumpstationer. Älvsbyn är inget undantag.

– Tyvärr är det vanligt förekommande även här, bekräftar Roger Viklund, arbetsledare på vatten och avlopp i Älvsbyns kommun, och förklarar att tops, tamponget och våtservetter hör till de vanliga sakerna. Men det förekommer även att nylonstrumpbyxor snurrar fast och sätter sönder pumparna i anläggningen.

– Det blir ju sådana onödiga kostnader, menar Viklund.

En självklar förhållningsregel är att endast spola ner vattenlösliga föremål i toalettstolen.

Våtservetter och tops hör hemma i avfallshinkar - inte i toalettstolar.

Våtservetter och tops hör hemma i avfallshinkar – inte i toalettstolar.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.