Polarbröd föräldravänligast i Sverige

polarbröd

Unionen tilldelar 2013 års Guldnapp till Polarbröd. Företaget är utsett till den mest föräldravänliga arbetsplatsen i det privata näringslivet. Polarbröd bidrar till ett jämställt samhälle långt bortom lagens krav. 

Detta kan man läsa på fackförbundet Unionens newsdesk. I tio år har priset delats ut, men målet är att priset ska avskaffas helt.

– Målet är att föräldravänliga arbetsplatser är något så självklart att vi kan avskaffa priset. Framtidens föräldrar kommer att kräva arbetsförhållanden där det går att kombinera arbete och familjeliv, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Unionens tidigare undersökningar visar att arbetsmarknaden är långt ifrån den jämställdhet som borde råda. På anställningsintervju har drygt 30 procent av de kvinnliga tjänstemännen, mot sju procent av männen, fått frågan om de planerar att skaffa barn. Av de kvinnliga cheferna fick 72 procent frågan om de kommer att vara föräldralediga, bara 38 procent av de manliga cheferna fick samma fråga. Hälften av tjänstemännen menar också att det är svårt att kombinera jobb med föräldraliv.

Ungefär 3 000 personer har genomfört Unionens test om föräldravänlig arbetsplats. Efter denna undersökning utsågs 110 företag som nominerades till priset. Motiveringen till att just Polarbröd blev årets pristagare motiveras som följer:

Guldnappen 2013 tilldelas Polarbröd AB för att de i både ord och handling visar att det är viktigt att anställda ska kunna kombinera föräldraskap med ett utvecklande arbetsliv. En graviditet är inget hinder för att ta ett chefsjobb, i företagets styrelse och ledning finns lika många män som kvinnor och VD visar vägen genom att själv vara föräldraledig. Företaget vilar på en grund där likabehandling är en naturlig del av företagets verksamhet. Polarbröd vill bidra till ett jämställt samhälle och tar sig an utmaningar som sträcker sig långt bortom lagens krav.

– Det är fantastiskt roligt att få ett så fint pris. Guldnappen handlar om att vara föräldravänlig vilket stämmer väl med Polarbröds strävan att medarbetarna ska kunna kombinera familjeliv och arbetsliv. Det känns extra kul att det är en medarbetare som har nominerat oss, säger Karin Bodin, VD på Polarbröd.

Hon berättar också att ambitionen är att Polarbröd ska finnas i 133 år till. För att lyckas med det måste man arbeta på ett hållbart sätt. Polarbröd ser föräldraskap som kompetensutvecklande, och det är en framtida investering för en hållbar arbetsplats. Det är självklart för företaget att både kvinnor och män är föräldralediga.

Årets guldnapp 2013 tilldelades Polarbröd AB.

Årets guldnapp 2013 tilldelades Polarbröd AB.

Utöver priset tilldelas även Polarbröd en prissumma på 10 000 kronor.

Tidigare vinnare av Guldnappen:

2012: Boliden Group, corporate IT
2011: Ingen utdelning
2010: Xylem (hette tidigare ITT Water&Wastewater)
2009: CSC
2008: Ingen utdelning
2007: Servera
2006: The Nielsen Company
2005: Picab
2004: Kronans Droghandel
2003: IKEA, Sverige

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.