Naturlig duk med djur och små vättar

23 NOV 2013
Skrivet av :

BILDEXTRA: Lördagens vernissage på Galleri K, med Lotta Holmgren från Ajaur utanför Lycksele. Är en upplevelse utöver det vanliga med unika djur, figurer i naturformade trästycken med perspektiv och detaljer du sent kommer att glömma.

Lotta (Ann-Charlotte) Holmgren har sedan 1984 använt sig av sjödränkta naturformade trästycken som ”duk” för sin konst. Idén till att använda mig av detta spännande material, fick jag under tiden jag bodde i Jämtland och hittade ett litet trästycke under en fisketur, berättar Lotta i sitt CV och fortsätter:

Jag använder mig av träets naturliga form som väder, vind och vatten med tidens tand har format. En viktig del i mina konstverk är de miljövänliga naturfärgerna som jag blandar själv med bl a jordpigment och linolja. Jag har under årens lopp utarbetat en helt egen metod, som tar minst ett år, för att konservera och färdigställa mina konstverk. De riktigt stora konstverken kan ta flera år i anspråk. Storlekarna varierar mellan ½ till 2-3 m. De flesta av dem är gjorda för att hänga på väggen, men en del används som golvskulpturer eller svävar i linor från taket. Möjligheterna är stora till olika former av utsmyckningar för såväl det offentliga som privata rummet.

Motiven bestäms av trästyckets formationer, jag ser en bild som förmedlas till mig och som jag sedan ger liv. Rovdjur såsom varg, lo, björn och ugglor tillhör mina favoritmotiv, och jag försöker fånga den känsla av frihet, skönhet och fantasieggande spänning som dessa vackra djur utstrålar. Jag värnar om en rik mångfald som tillåter vår enastående vildmark att överleva även i framtiden, så att kommande generationer får chans att vandra i skogar där det vilda och naturliga råder.

I mina konstverk kan man ofta skymta en grå liten Vätte, ”de vilda djurens vän och beskyddare”. Förebilden är min käre svärfar, som var en sann natur- och djurvän. Han värnade om allt levande i skogen, såväl växter som alla djur stora som små. Min lilla figur tittar ofta nyfiket fram bakom en sten eller stubbe och visar att det gäller att hålla sig väl med allt i skogen…

På senare år har jag även skapat ”okända djur”, djur som kanske fanns för miljoner år sedan eller bara existerar i vår egen fantasi. Här används hela träets form till det okända djuret och jag för gärna in någon form av humor i dessa konstverk.

Jag arbetar förutom på trä även i andra tekniker som t.ex. väggmålningar, tempera på duk och kolteckningar. Jag har utsmyckat några större företag och offentliga platser som t ex Luftfartsverket vid Arlanda Airport, Lycksele- och Storumans flygplatser, Antroposofiska barnhemmet Gawan i Holland, Samhall Botnia, Smärtcentrum Stockholm, samt nu senast en stort konstverk till Aurora Borealis i Wedde Holland som bl.a är ett hem för funktionshindrade ungdomar.

Utställningen på Galleri K  i Älvsbyn fortsätter fram till den 6 December, Må-fr 08-15 Lö-sö 13-15. Extra öppet under Julmarknaden söndag den 1 December kl. 11.00-16.00.

Lotta Holmgren kommer även att hålla en föreläsning torsdagen den 5 december klockan 19.00. Då berättar hon om sitt konstnärskap, visar bilder från sin ateljé och guidar bland utställningens djur. Hon svarar gärna på frågor från besökare.

Ett besök berikar din fantasi och de detaljer du ser får dig nog att fundera en hel del..

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.