Nät-storm i Älvsbyn över Sveriges dyraste sittplatser – tre stolar för 200 000 kronor

29 NOV 2013
Skrivet av :

Tre stolar, varav en som inte går att sitta på. De finns utanför nya Knut Lundmarkskolan i centrala Älvsbyn och kostade 200 000 kronor. Förmodligen Sveriges dyraste allmänna sittplatser. Det har vållat en enorm storm på Facebook-sidan ”Älvsbydebatten”. 

– Dom hade kunnat ringa mig, har några stolar å´ färgen bjuder jag på! skriver Fredrik ”Freud” Johansson.

Konstnären Fredrik Norén  själv sittande på sitt omdiskuterade verk.

Konstnären Fredrik Norén själv sittande på sitt omdiskuterade verk.

Stolarna är ett konstverk som kommunen beställt. Det invigdes så sent som den 30 augusti i år. Installationen väcker känslor.

– Vem har gjort detta spektakel? Undrar vad timpenningen blev? frågar sig Monica Gustafsson.

Veronica Holmén ifrågasätter också kostnaden.

– Ja men se där, det var inga blygsamma arvoden. Dom borde skämmas! tycker hon.

Anna Öberg Andersson har till och med begärt handlingar från kommunen som dokumenterar köpen. Inte heller hon är nöjd och menar att pengarna kunde ha satsats på andra saker.

– Guuuu nåde om det inte blir ramper och annat som barn och andra har önskat och som lämnas in som förslag !!!!, skriver Anna.

Men det finns också personer som försvarar konstverket.

– Tydligen är det så här, att i samband med nybygge så får man bidrag en viss procent tror jag av EU att lägga på konstverk… Detta är pengar som är låsta till just konst och får inte användas till nånting annat, upplyser Johan Norén men menar samtidigt att pengarna kunde ha använts till ett bättre konstverk för barnen, exempelvis en grafittimålad ramp.

– Väl spenderade pengar, tycker Jonathan Hedman. Om han verkligen menar det han säger eller är ironisk är svårtolkat.

Ytterligare ett konstverk för samma summa, 200 000 kronor är beställt. Johan Norén kanske sitter inne med hela förklaringen.

–  Saken är den att en procent av nybyggets kostnad ska gå till konst.I detta fall 40 miljoner för skolan = 400.000 i konst.Detta kommer man inte förbi, däremot kan man lägga det på ”praktiskt konst”, tycker han.

stolar 2

Mannen bakom verket som heter ’Rast’, konstnären Fredrik Norén, funderade själv över begreppet konst vid invigningen.

–  Det kan vara att man lägger till något, tar bort något, eller förändrar något. Det jag tycker är roligt är att man kan se omvärlden på ett nytt sätt. Man tar något vi kan och vet, och förändrar detta. Det kan göra att vi börjar tvivla på vad vi egentligen kan och vet.

Hans ambition är att skultpuren ska uppmuntra till vila och eftertanke.

– Här är en skola med många fina lekplatser och gott om utrustning för interaktion. Det kändes viktigt att hitta något som också uppmuntrar till stillhet, tycker Fredrik Norén.

Han menar att skulpturen kan ses som fyra stolar, där den ena är trött och har tagit en rast. Eller tre hela stolar och en trasig. Eller två stolar och en instruktion på hur dessa ska användas.

– Eller så kan man se skulpturen på sitt alldeles egna sätt, tycker Fredrik.

Följ hela debatten på genom att klicka på denna länk…

FOTO: STERLING NILSSON

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.