Fullsatt när Folkets Hus i Sikfors firade 75 år

25 NOV 2013
Skrivet av :
Fullsatt och många glada personer med mätta magar.

Fullsatt och många glada personer med mätta magar.

De gastronomiska läckerheterna var många när Folkets Hus i Sikfors bjöd in till 75-årsjubileum i lördags. I buffén som dukades upp fanns något för alla smaker, bland annat lax, kyckling och fläskfilé. Kvällen avslutades med dans till Monica Öhmans orkester.

Efter de gastronomiska läckerheterna intog byns personliga läckerheter dansgolvet.

Efter de gastronomiska läckerheterna intog byns personliga läckerheter dansgolvet.


En lyckad tillställning. Alla vi som var där hade mycket trevligt, berättar Ulf Wiklund, kassör i föreningen.

Helene Åkerlund.

Helene Åkerlund.

På byns Facebook-sida haglar också berömmen från flera av de 125 personer som deltog i festligheterna. 

”Jag vill tacka alla för en trevlig kväll. Utan er hade det ju inte blivit av ! Tack också till mina vänner i styrelsen + Lena som gjorde ett kanonjobb!”, skriver Helene Åkerlund, ordförande.
Även Erik Lundström stämmer in i hyllningskören.

Snillen spekulerar däribland Erik Lundström i mitten. Han välkomnar gärna fler festligheter och gläds över att få träfa så många bybor över generationsgränserna.

Snillen spekulerar däribland Erik Lundström i mitten. Han välkomnar gärna fler festligheter och gläds över att få träffa så många bybor över generationsgränserna.

”Den här kvällen värmde i hjärtat när jag såg hur alla ställde upp för att det skulle bli en trevlig kväll. Många människor som man aldrig träffar på vardagen (jobbet), men ställde upp igår. Jag instämmer i tacket och berömmet till alla ni som gjorde det möjligt, ingen nämnd och ingen glömd. Det var lite som på gamla tiden, att vi möttes över generationsgränserna. Jag hoppas att vi alla får orsak att träffas fler gånger på detta sätt här framöver. Tack alla! Och du Åsa jag är lite besviken att jag inte fick jobbet som provsmakare på tårtorna dagen innan, men jag kanske får chansen en annan gång?”, skriver han.

Styrelsen bjöd på skönsång.

Styrelsen bjöd på skönsång.

Det utsökta tårtorna hade som ni förstår bakats av Åsa med efternamnet Jonsson.

...likaså gjorde vistrubaduren och stå-upp-komikern Sigurd Granström, bygdens kanske främste virtuos på pitebondska.

…likaså gjorde vistrubaduren och stå-upp-komikern Sigurd Granström, bygdens kanske främste virtuos på pitebondska.

Här nedan följer fakta om föreningen som sammanställts av Ulf Wiklund. Bilderna i detta inlägg är tagna av Curt Jonsson.

Buffén gick inte av för hackor...

Buffén gick inte av för hackor…

Fakta Sikfors Folkets Hus

Föreningens bildande

 • Föreningen bildades 1938 under namnet Sikfors Folkets Hus och Byggnadsförening upa och som adress angavs Vargbacken.
 • Föreningen är fristående och har fortfarande som uppgift att äga och förvalta Sikfors Folkets Hus. Stadgarna fastslogs den 3 augusti 1938 och följande personer utgjorde första styrelsen
 • Paul Lundström ordförande,
 • Frithiof Lindström sekreterare,
 • Arvid Danielsson kassör,
 • Folke Nilsson vice ordförande och
 • Gottfrid Johansson vice sekreterare

Syfte med föreningen

 • Syftet med föreningen var att främja medlemmarnas intressen genom att, efter inköp av tomt, uppbygga och mot ersättning i Sikfors tillhandahålla lämpliga samlings, biblioteks- och andra lokaler
 • Medlemskap i föreningen
 • För att bli medlem tecknade man insats om 15 kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar ca 450 kronor.

Första Folkets Hus

 • Första Folkets Hus byggdes alltså upp i slutet av 30-talet och i början av 40-talet. Detta hus totalförstördes vid en brand 1952.

Andra Folkets Hus

 • Beslut togs om att efter branden uppföra ett nytt Folkets Hus, vilket man gjorde i mitten av 50-talet. Även detta hus totalförstördes via brand 1977.

Tredje och nuvarande Folkets Hus

 • Nuvarande Folkets Hus byggdes upp i slutet av 70-talet och invigning skedde år 1980. På invigningen den 8 november 1980 spelade Lennes med Bitte i vilken orkester Lennart Öhman deltog. Denne är numera styrelseledamot i föreningen. Nuvarande Folkets Hus innefattar stora salen med kök, ett mindre sammanträdesrum, och på övervåningen ett nästan nybyggt gym. Vi har i år fräschat upp foajén och köket och förra året målade vi med ideella krafter hela ytterfasaden.
Gamla tidningsklipp om deförödande bränder som drabbat Folket Hus-föreningen i Sikfors två gånger om...

Gamla tidningsklipp om de förödande bränder som drabbat Folket Hus-föreningen i Sikfors två gånger om…

Medlemmar i föreningen

 • Vi har idag 24 medlemmar i föreningen varav 7 föreningar/företag och 17 privatpersoner. Vi hoppas att få fler medlemmar till föreningen.

Uthyrning

 • Vi hyr gärna ut anläggningen till alla möjliga sammankomster och uthyrningen har fått sig ett uppsving tack vare uppfräschningen av lokalerna.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.