Frida vann överlägset

19 NOV 2013
Skrivet av :

Vid helgens tävlingar i Kvinnlig Artistisk Gymnastik i Luleå slog 10-åriga Älvsbytjejen Frida Engman till och vann stort i den yngsta klassen, JC. I den svåraste klassen var det jämnare. Älvsbygymnasternas Jenny Knuts och Vilma Nyberg från Kiruna fick dela på guldet i mångkampen i Junior-DM. På tredje plats kom Wilma Nordlund från Arvidsjaur.

ATT00005 Frida Engman[1]

Jenny vann dessutom ett guld, ett silver och två brons i grensegrar. Älvsbygymnasterna kammade hem ytterligare ett guld, två silver och ett brons genom Linnea Åberg, Kajsa Söderberg och Elise Petterssons fina insatser på olika grenar. De tog även hem lagsegern genom Knuts, Åberg och Söderberg.

bild

Under lördagen arrangerade Lulegymnasterna årets Junior-DM i artistisk gymnastik. 30 flickor från Kiruna i norr till Luleå i söder tävlade fördelat på tre klasser. Den svåraste klassen var JDM där gymnasterna, upp till 15 år gamla, tävlade i mångkamp, grenar och lag.

Jenny Knuts, 15 år, tog guld i mångkampen och gjorde en mycket bra insats i sitt sista JDM. Hon vann tillsammans med Vilma Nyberg GK Norra Norden på 46,80 poäng. På tredje plats kom Wilma Nordlund, IFK Arvidsjaur GK, med 46,15 p. Älvsbygymnasterna Linnea Åberg, Kajsa Söderberg och Elise Pettersson kom på fjärde, femte och sjätte plats med slutpoängen 45,15, 43,85 och 42,15. Lagguldet gick därmed tveklöst till Älvsbygymnasterna genom Jenny Knuts, Linnea Åberg och Kajsa Söderberg.

Nya övningar på tävling

Kajsa, Elise och Jenny satsade på hoppet och körde ett svårare hopp som de aldrig tävlat på förut, förutom Jenny men det var länge sedan. De föll på hoppet alla tre, men tack vare ett stabilt andra hopp för samtliga gick guldet i hopp till Söderberg, silvret till Pettersson och bronset till Knuts. På fjärde plats i hopp kom klubbkamraten Linnea Åberg.

I barr tog Linnea silver, bara fem hundradelar efter Wilma Nordlund från Arvidsjaur! På tredje plats kom Jenny Knuts. Kajsa Söderberg och Elise Pettersson kom på femte respektive sjätte plats. Elise körde en ny övning även i barr och var mycket nöjd med att ha klarat den på tävling för första gången!

Jenny Knuts utförde en stadig bomserie och vann guld före Vilma Nyberg från Kiruna. På tredje plats kom Älvsbygymnasternas Linnea Åberg efter en fallfri men vinglig serie. Elise och Kajsa kom på femte respektive sjätte plats på bom.

Vilma Nyberg från Kiruna vann friståendet över Jenny Knuts och på tredje plats kom Wilma Nordlund. Älvsbygymnasterna Elise Pettersson, Linnea Åberg och Kajsa Söderberg kom på fjärde, femte och sjätte plats på redskapet.

Elise var mycket nöjd med sin tävling och tyckte att allt hade gått bättre än väntat och hon var glad över att ha kört det svåra hoppet och den nya övningen i barr. Linnea var också nöjd, och glatt överraskad över silvret i barr.

Lättare krav

De två klasserna JB och JC hade något lättare krav än JDM. I dessa klasser tävlade flickorna endast i mångkamp. Yngsta klassen, JC, vände sig till gymnaster upp till 10 år. Från det år gymnasten fyller 11 år ska hon delta i den äldre klassen, JB, eller i JDM. I JB och JC startade 12 respektive 5 flickor.

Klarade nästan kippen

I JB vann Ebba Olovsson från GK Norra Norden med 39,15 p. Tvåa kom Tilde Bergqvist från Polcirkelgymnasterna Jokkmokk med 37,85 p. Tredjeplatsen gick till Tindra Hagström, även hon från GKNN, med 36,85 p.

Älvsbygymnasternas 9-åriga Embla Lundström, som fick flytta upp till JB efter att ha kommit på prispallen vid Minicupen i våras, gjorde en bra tävling och kom på sjätte plats med 33,60 p. Hon var mycket nöjd med sin barrserie där hon nästan klarade långkippen för första gången någonsin! Klubbkamraten Carmen Efverström tävlade för första gången på valfria/egna serier och utförde en fin bomserie innan hon tvingades avbryta tävlingen.

Överlägsen vinnare

Dagens stora vinnare var nog ändå Älvsbyns 10-åriga Frida Engman som överlägset vann sin klass, JC, med 41,85 poäng. På andra plats kom Ida Langås från Lulegymnasterna med 28,55 poäng. Älvsbygymnasterna Elsa Lundberg och Hanna Andersson kom på tredje respektive fjärde plats. De tävlade också på valfria serier för första gången och gjorde en bra första tävling på dessa tävlingskrav.

Frida hade högst poäng i klassen på alla redskap samt klart svårast övningar i barr och fristående. Hon tog sig snyggt och lätt över hoppbordet. I barr klarade hon hängkipp, som hon för första gången klarat på träning kvällen innan! På bom utförde hon en fin serie och likaså på friståendegolvet! Nästa tävling flyttas hon därmed upp en klass. Hon var mycket nöjd med sin tävling, och med att ha klarat kippen, och givetvis jätteglad över guldmedaljen!

 

Nästa tävling för de äldre tjejerna är Norrlandsmästerskapet i Älvsbyn 7 december.

Alla de här tjejerna lär dessutom dyka upp på Anatoli Cup i Älvsbyn 8 december!

Här ser du hela resultatlistan som PDF.

TEXT: BRITTMARI ÅBERG, ÄLVSBYGYMNASTERNA 2013-11-18

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.