Ellen vinnare av Polarbröds utstickarpris

28 NOV 2013
Skrivet av :

Ellen MacArthur är vinnare av årets Utstickarpris från Polarbröd. Hon prisas för sitt aktiva ledarskap och engagemang för en cirkulär ekonomi – mot en hållbar användning av våra resurser. Ett system där avfall på sikt inte existerar. Hennes resa började på havet, som ensamseglare, där överlevnad just handlar om att kunna leva på begränsade resurser.

Ellen MacArthur.

Ellen MacArthur.

Vinnaren av Utstickarpriset 2013 från Polarbröd korades i Stockholm den 25 november. Priset – en 100 grams guldtacka från Boliden och en pokal framtagen tillsammans med ett internationellt designteam – är ett erkännande av modiga människor som vågar gå sin egen väg i sin övertygelse, med hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet.

– Jag är väldigt stolt över att ta emot Utstickarpriset från Polarbröd, säger Ellen MacArthur.

2010 grundade hon Ellen MacArthur Foundation med syfte att påverka, sprida information och lyfta fram idéer kring cirkulär ekonomi. På kort tid har mycket åstadkommits. Bland annat har man tillsammans med Europakommissionen tagit fram ett manifest för effektivt resursanvändande. Som professionell seglare är Ellen MacArthur framför allt känd för att 2005 ha satt rekord i ensamsegling runt jorden.

Årets Utstickarpris lyfter fram en viktig ingrediens i arbetet för hållbar och uthållig livsmedelsförsörjning genom att årets vinnare visar “ett gott ledarskap för hela världen”.

– Ett gott ledarskap handlar om att ha ett mål, en idé och konkreta ramar i arbetet mot målet. Inom vår organisation fokuserar vi på att arbeta på tre plan: utbildning, näringsliv och forskning, säger Ellen MacArthur.

Det är andra året som Polarbröd delar ut Utstickarpriset och VD Karin Bodin kan inte tänka sig en mer värdig vinnare.

– Ellen MacArthur är en förebild och det känns fantastiskt att genom Utstickarpriset kunna ge hennes arbete uppskattning och uppmärksamhet, säger Karin Bodin som också sitter i juryn.

Utöver Karin Bodin och hennes syster Anna Borgeryd, består Utstickarprisets jury av hållbarhetsexperten Anders Wijkman, armbryterskan Heidi Andersson, Måns Adler, grundare av Bambuser och Maja Frankel som leder Ashoka Scandinavia, organisation för socialt entreprenörskap.

– Den cirkulära ekonomin flyttar fokus i ekonomin från nyproduktion, med snabba produktbyten och växande materialströmmar, till att vårda det vi redan har. När affärsmodellerna förändras från försäljning till leasing skapas nya jobb lokalt i den serviceorganisation som behövs, samtidigt som utsläppen och materialflödena minskar, säger Anders Wijkman.

– Ellen MacArthur inspirerar oss att ta tag i allas vårt viktiga uppdrag: Hur vi ska vi bevara så mycket som möjligt av den moderna världens fördelar i en cirkulär ekonomi – det enda som i längden kan ge oss en uthållig försörjning? Hur tar vi oss med framgång till ett fossilfritt kretsloppssamhälle? frågar Anna Borgeryd, styrelseordförande i Polarbröd, och påtalar att ett cirkulärt jordbruk ser ut att vara vår civilisations allra största utmaning, följd av fossilfria transporter.

Juryns motiverings lyder:

“Få personer vet mer om vad det verkligen innebär att förlita sig på begränsade resurser för att överleva. Resan började på havet, som ensamseglare runt jorden. Det krävde mod, stark vilja och uthållighet. Dagens kamp är större – att uppnå ett samhälle som inte slösar på resurser, där begrepp som avfall inte existerar och där vi genom cirkulär hushållning säkrar en uthållig försörjning. Vinnaren av Utstickarpriset 2013 är Ellen MacArthur. Hon står för allt som priset premierar: handlingskraft, uthållighet, hänsynstagande samt modet att sticka ut för att förändra världen. Ellen MacArthur visar kort och gott ett ”bra ledarskap för hela världen”.

Om Utstickarpriset:

Utstickarpriset är ett erkännande av modiga människor som går sin egen väg. Människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Vinnaren av Utstickarpriset belönas med en guldtacka 100 gram Bolidenguld.

Begreppet utstickare är tätt kopplat till Polarbröds affärsverksamhet och används flitigt i Polarbröds bagerier. Utstickare är en stans som skär ut brödkakor ur degen. Utstickare lämnar ett avtryck i både degen och historien.

Utstickarpriset 2012 gick till den tyska arkitekten Margrit Kennedy och den tidigare centralbankschefen Bernard Lietaer från Belgien. De belönades för sitt mod att våga sticka ut genom att ifrågasätta något så grundläggande som pengarnas funktion.
Fakta om Polarbröd

Polarbröd är ett familjeföretag med hundraåriga traditioner i norrländsk brödkultur. Under de 41 år företaget funnits har det vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd, med cirka 420 anställda. 2012 omsatte företaget 809 miljoner kronor och bakade drygt 39 000 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Utstickarpriset 2013

Familjeföretaget Polarbröd som drivs av femte generationen bagarbarn har funnits i mer än 133 år och vill verka i många generationer framöver. Under åren har Polarbröd hyllats för innovativa lösningar. En är Renklämman, världens första djupfrysta smörgås. En annan är Polarmetoden, sättet att hålla brödet färskt genom frysning. När Utstickarpriset instiftades under 2012 var det naturligt att premiera innovation och hållbarhet. När priset i år ska delas ut för andra gången belönas människor som har demonstrerat bra ledarskap för hela världen. Att just bra ledarskap är en viktig ingrediens i ett företag är en självklarhet. För att skapa bestående förändring och för att vinna årets Utstickarpris måste det goda ledarskapet ha inverkan på hela världen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.