De varma kläderna saknas

08 NOV 2013
Skrivet av :

Kurt Burström verksamhetschef vid Röda Korsets secondhandbutik Kupan i Älvsbyn ser ett ökat behov av vinterkläder, där efterfrågan är större än tillgången.

20131106_kurt_012

Senaste tiden då kylan och snön kommer så blir jackor, täckbyxor, overaller och skor fort bristvaror i secondhandbutiken på Storgatan. Det kommer in nytt hela tiden, men vi måste hinna med att sortera, kontrollera allt vilket tar tid.

Besöksverksamhet

Den uppsökande frivilliga verksamheten med hembesök är lite haltande, där vi hoppas få in fler frivilliga som kan stötta de gamla och ensamma genom hembesök.

Verksamheten bedrivs till stora delar genom frivilliga insatser. – Vi behöver fler som kan komma någon timme till affären och hjälpa till med ex sortering av kläder mm någon dag under veckan, säger Kurt Burström.

Genom samarbete med kommun, arbetsförmedling och andra myndigheter har Kupan en viss grundbemaning, men det finns alltid uppdrag som står på kölista att genomföras.

De sociala verksamheterna inom Röda Korset som samvaro är möjlig i Kupan:s lokaler, – Här är vi är en bra mötespunkt för människor som kan ta en kopp kaffe tillsammans med andra, berättar Kurt. –

Lite fakta i övrigt:

Älvsbyns Röda Kors blir 100 år under 2014 och kommer att fira detta under sommaren där Kupan (affären) är navet i verksamheten och inne på sitt sjunde år i Älvsbyn.

För en tid sedan lastades en trailer till Holland med kläder och skor på 12 ton från Älvsbyn och Luleå. Centralt inom Röda Korset räknar med att det kommer att skickas 1000 ton kläder och skor under 2013 för återvinning.
Av de kasserade kläderna tillverkas isoleringsmaterial.

I Älvsbyn har Röda Korset kupan ideellt arbete med bl a svenska undervisning, sy kurser och simkurser.

Olika insamlingar sker under året till olika katastrofer som ex Syrien.

Öppetider på Kupan:
Mån, tis, tor, fre kl. 10.00-16.00

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.