”Bombmannen” gripen på nytt utanför Älvsbyn

30 NOV 2013
Skrivet av :

Två personer, en kvinna och en man, från en by utanför Älvsbyn greps på fredagskvällen misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Efter förhör anhölls de av jouråklagare. Mannen är tidigare dömd för att ha försökt tillverka bomber.

Bild av den misstänktes vapenarsenal när han greps 2010. Vad som hittats denna gång är polisen än så länge förtegen om.

Bild av den misstänktes vapenarsenal när han greps 2010. Vad som hittats denna gång är polisen än så länge förtegen om.

Under fredagskvällen hämtade polisen in två personer till förhör, en man född 1970 och en kvinna född 1990. Enligt personer i byn hade de också med sig en så kallad bombvagn.

Polisen är förtegen och skriver på sin hemsidan att: ”Ytterligare information kommer i nuläget inte att lämnas i detta ärende. Polismyndigheten kommer att lägga ut ytterligare information så snart vi bedömer att sådan kan lämnas utan men för utredningen.”

När mannen greps den 22 december 2010 hittade polisen vid en husrannsakan skisser på hemgjorda handgranater, Molotov-cocktails och tårgas samt recept och ingredienser för tillverkning av sprängmedel. Han hade då uttalat hot att döda poliser.

Han åtalades först som misstänkt för förberedelse till mord, alternativt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse. I bevismaterialet den gången fanns bland annat en flaska med väteperoxid, en flaska med aceton, en flaska med saltsyra och två metallrör som pluggats i en ände plus litteratur för tillverkning av bomber och andra förstörelsevapen.

Mannen överklagade till Hovrätten som fastställde tingsrättens dom. Men den dömde lyckades få resning i Högsta domstolen som sänkte straffet till 18 månaders fängelse med motiveringen att mannen endast hade gjort sig skyldig till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.